Купуването на гласове и изборния туризъм- основни проблеми на изборите

Новините

08-11-2010, 14:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Основен проблем на изборния процес у нас е купуването на гласове и той е сочен като най-честото изборно нарушение в национално представително проучване на НЦИОМ, проведено през октомври, за общественото мнение за Изборния кодекс, съобщи Агенция „Фокус”.

Купуването на гласове неизменно заема първото място сред изборните нарушения във всички изследвания на НЦИОМ от последните години.

През февруари 2008 г. купуването на гласове е посочено на първо място като основен недостатък на избирателната система от 13%, а през юли същата година – от 14%. Две години по-късно, явлението се масовизира.

Като втори по значимост проблем в настоящото проучване се посочва „изборният туризъм”. Спонтанно го посочват 9% от интервюираните, а при предложени варианти за отговор – 49%. Под понятието „изборен туризъм” интервюираните разбират организирано „гласуване с автобуси от Турция”, както и гласуване на повече от едно места.

Според проучването близо две трети от българите изразяват опасения, че изборните резултати могат да бъдат манипулирани. Тези опасения се изказват предимно от хора на възраст между 50 и 59 години, хора със средно образование, от жители на малките градове и от политически апатични българи.

Общественото мнение е раздвоено по въпроса дали са защитени личните данни на избирателите. Най-силно недоволстват от това, че личните им данни се излагат на публични места хората на възраст между 30 и 39 години, жителите на малките градове, и негласуващите. Жителите на столицата и на селата се притесняват значително по-рядко от публичното огласяване на подобна информация.

17% от интервюираните заявяват, че за тях е чиста загуба на време в почивния ден да ходят да гласуват. Подчертана липса на интерес към гласуване регистрираме сред най-младите до 29 години, сред столичаните, сред най-богатите, но също и сред бедните, нискообразованите и ромите.

Малки дялове от интервюираните – между 3% и 5%, посочват, че се затрудняват при попълването на бюлетината, както и при придвижването си до избирателната секция. Малко по-висок – 7%, е делът на онези, които трудно се ориентират в интегралната бюлетина. Най-често това са възрастните над 59 години, хората с основно и по-ниско образование.