"24 часа": Каролев кани шефката на НОИ на детектор

Архив Варна

07-11-2010, 06:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Готов съм да се изправя срещу Христина Митрева на детектор на лъжата и да видим кой казва истината", заяви вчера за "24 часа" общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев.

Повод за поканата му към шефката на НОИ е скандалът около намеренията на осигурителния институт да купи стара сграда в покрайнините на Пазарджик за 1,9 млн. евро.

"Никога не съм твърдял, че НОИ ще купи сградата в Пазарджик за 1700 евро на кв. м, а за 1189 евро на кв. м. Всеки нормален човек ще си направи този извод, като види т.нар. финансов анализ към докладната, която е изготвила самата Митрева. В нея не е посочено да е правена публична процедура и да са получавани над 10 оферти. Има само 3 предложения и подобие на правен анализ на четвъртата", обясни Каролев.

Той изпрати копия от дневния ред на несъстоялото се заседание на Надзорния съвет на НОИ в четвъртък, финансов анализ на предлаганите за купуване сгради в Пазарджик, докладна, подписана от Митрева на 26 октомври, и проект на решение, с което НОИ купува имот в с. Минерални бани за сума до 2,33 млн. лв. с ДДС.

Каролев е категоричен, че твърденията на шефа на "Обществени поръчки и инвестиции" в НОИ Желязко Фотев, че сградата ще се пригоди с минимални разходи, не са верни. "Според докладна на Митрева, която е разгледана от НС на НОИ на 26 октомври, тези разходи са 475 000 лева с ДДС. Това прави 207 лв. с ДДС на кв. м. Всеки, който малко разбира от строителство, е наясно, че няма как подобни ремонти да струват толкова.

Вероятно разходите ще са поне 50% повече, ако не и двойно. Не е вярно и че НОИ ще плати за сградите 461 евро на кв. м. Простата математика показва, че сумата е 505,5 евро на кв. м. Освен това тя е без ДДС. Излиза, че НОИ ще плати 606 евро на кв.м.", пресметна жълтият съветник. Каролев пита защо шефката на НОИ не казва кога е била построена сградата на "Инжстрой", след като основният мотив за сделката е старите здания, в които работят служителите на осигурителния институт.

Бих отишла на детектор на лъжата, разбира се, но нека ни оставят да си вършим първо работата, каза Христина Митрева по-късно. Имам много по-важни неща, допълни тя.