Новият роман на Умберто Еко възмути Ватикана

Варна Лайф

04-11-2010, 12:05

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Официалният вестник на Ватикана "Осерваторе романо" окачестви като антисемитски и неморален новия роман на Умберто Еко "Гробището на Прага".

Автор на унищожителната рецензия е Лучета Скарафия, която преподава съвременна история в Римския университет "Сапиенца" и е смятана за водещо перо във ватиканския всекидневник.

Романът на Еко от два дни е в продажба и прогнозите са, че ще се превърне в бестселър.

Главният герой, нотариусът Симонини, фабрикува фалшиви досиета през XIX век, произвежда, купува и продава компромати на тайните служби на Франция, Прусия и Русия.

Той е убеден антисемит, разбрал, че на мнозина им е изгодно да обявят за враг някой евреин и да му припишат всевъзможни грехове.

Накрая Умберто Еко го превръща в автор на популярните псевдодокументи "Протоколи на мъдреците от Сион".

Симонини е професионален фалшификатор с ясни виждания. Отлично схваща, че дезинформацията, за да звучи достоверна, трябва да съдържа добре известна и ловко рециклирана информация, да се свежда до малко, но ясни концепции, да предлага потресаващи сценарии, които обаче са в тон с обществените предразсъдъци.

Симонини е измислен герой, но останалите действащи лица в романа са исторически фигури, описани въз основа на тяхното трайно наследство.

"Да се разобличава антисемитизма, като се приема ролята на антисемити, не допринася за разкриване на техния истински лик, а единствено предизвиква растящо отвращение от повествованието. За Еко сигурно ще прозвучи като банална констатация, но прочитането на романа навежда на мисълта, че когато се призовава злото - поне в популярното повествование, на което авторът подражава - трябва веднага редом да се постави доброто, което се бори със злото.
В противен случай се затъва в калта, от която трудно се излиза.
Неговото пресъздаване на злото, без заклеймяване и без положителни герои, с които да се идентифицираме, се превръща в изява на аморален воайоризъм, който може да те погълне като блатна тиня", изтъква "Осерваторе романо".

Специалисти обаче са на мнение, че критиката на Ватикана може да се окаже добра реклама и припомнят атаката на църквата срещу романа "Шифърът на Леонардо", която превърна неизвестния Дан Браун в автор на бестселъри.

Енциклопедичният философ, медиевист, семиотик и писател Умберто Еко е най-познат у нас с романите си "Името на розата" и "Махалото на Фуко".