Костов ще сезира КС, ако минат бюджетите на НЗОК и ДОО

Архив Варна

25-10-2010, 13:09

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Депутатите от Демократи за силна България няма да подкрепят проектите за бюджети на НЗОК и на ДОО, реши в понеделник националното ръководство на партията.

Тъмносините смятат, че с  тези бюджети се готви национализация в редица области като пенсионните фондове и частните болници.

Експремиерът и лидер на партията Иван Костов лично ще инициира подписка до Конституционния съд, ако текстовете минат в този вид. "Ако това се реализира, аз лично ще се подпиша под петиция до Конституционния съд с искане законът за бюджета на общественото осигуряване за 2011 г. да бъде спрян", заяви Иван Костов.

Позицията на Синята коалиция  „за” или „против”ще бъде при гласуването на републиканския бюджет за догодина ДСБ и СДС ще решат на съвместна консултация.

Това е "бюджет на изоставените от страх реформи", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. "Ако гласуваме "за", означава, че преставаме да бъдем гарант и коректив за промени в евроатлантическия смисъл", поясни той.Подобна позиция изразиха по-рано и от СДС.

ДСБ призоваха здравния министър Стефан Константинов да оттегли бюджета на Здравната каса, защото той е в нарушение на закона.

"Не може от НЗОК да се извършват трансфери към министерството на здравеопазването, както се предвижда, и по този начин с парите на здравноосигурените да се заплаща за спешната помощ на хора, които не внасят осигуровки например", отбеляза лидерът на ДСБ.

Вдигането на осигурителната вноска и прагове е прокризисна и лява мярка, която ще засегне най-вече малкия и среден бизнес, смятат от ДСБ по отношение на проектосметката за догодина на НОИ.

Правителството на ГЕРБ върви към национализация на парите на осигурените лица. От партията са на мнение обаче, че кабинетът все още има време да изтегли проектите за национален бюджет и на НЗОК и НОИ и да си "напише повторно домашното".

"Продължаваме да се опитваме да върнем управляващите по пътя на реформите и разума, но тази битка изглежда все по-трудна за спечелване", подчерта Иван Костов. По думите му обаче, противопоставянето на проектобюджетите не означава все още вот на недоверие на Синята коалиция към правителството.