"24 часа": Ислямисти с фалшиви паспорти влезли у нас

Архив Варна

25-10-2010, 03:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ислямисти от лагера "Айн ал Хелуе" в Южен Ливан са проникнали в България и Гърция с фалшиви паспорти, пише в. "24 часа".

Това съобщи интернет сайтът orientbg.info, позовавайки се на разследване на ливанския журналист Хасан Алик и публикувано във в. "Ал Ахбар".

Лагерът "Айн ал Хелуе" е база на групировката "Асбат ал Ансар", чийто говорител обяви наскоро в интервю пред "24 часа", че България е легитимна цел на "Ал Кайда" заради контингента си в Афганистан.

В разследването е цитиран член на Централния комитет на движението "Фатах" Султан Айнен. Той казва: “От три месеца насам лица, търсени от ливанското правосъдие, активно напускат бежанския лагер. Дори днес повече от 20 лица успяха да напуснат лагера. Те пристигнаха в Европа. Някои отидоха в Гърция и по-точно в Атина. Други пристигнаха в България. Част от въпросните лица бяха арестувани в двете посочени държави, но след това бяха освободени.”

Айнен посочва пред в. "Ал Ахбар", че част от избягалите са гравитирали около групировката "Джунд аш Шем" - ултраекстремисти, отцепили се от "Асбат ал Ансар".

"Материалът е изпъстрен с неясноти. Сигурно е обаче, че може би за известно време нашата страна е арестувала муджахидини, които е възможно да са вземали участие в кървавите битки срещу ливанската армия отпреди две години. Сега ливанското правосъдие ги търси активно. Ако това наистина е станало, то тогава е логично групировката да отправя заплахи към България", коментира проф. Владимир Чуков в сайта www.orientbg.info.