Атентат в парламента на Чечня

Новините

19-10-2010, 08:47

Снимка:

AP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Терористи се самовзривиха тази сутрин в сградата на чеченския парламент, съобщават руските информационни агенции.

Загинали са четирима сътрудници на парламента, твърди Интерфакс. Според РИА Новости, най-малко 15 човека са пострадали при терористичния акт в парламента на Чечения, а загиналите са трима. Агенцията се позовава на информация от сътрудник на градската болница в Грозни.

„Тази сутрин, когато автомобилите на депутатите са влизали на територията на парламента, след тях е минала и кола с терористи. Единият от тях се е самовзривил, а други двама са успели да проникнат в сградата на парламента. Избухнала е престрелка", разказва анонимен източник от органите за безопасност на Чечня пред Интерфакс.

Гражданският персонал е евакуиран. Председателят на чеченския парламент Дукуваха Абдурахманов е отведен на безопасно място. Той не е пострадал. Преди минути приключи специалната операция по обезвреждане на терористите.
По първоначални данни те бяха взели заложници в сграда.

До момента все още няма официално потвърждение на информацията за стрелбата, въпреки че по последни данни руският министър на вътрешните работи Рашид Нургалиев, който е в Грозни, е известен за инцидента.

Последното стълкновение с участие на бунтовници в Чечня беше в края на август. Тогава група от около 60 терористи атакува родното село на лидера на страната Рамзан Кадиров. Загинаха шестима сътрудници на правоохранителните органи, 17 милиционери и 7 цивилни, както и 12 бунтовници.

Кадиров обвини за нападението Ахмед Закаев, който се укрива във Великобритания.

Кремъл се бори да се справи с набиращо сила ислямистко движение в Северен Кавказ, разделен на бедни, етнически разнообразни провинции. Москва се обяви за победител в борбата си с чеченското сепаратистко движение, но според анализатори атентатите от последните месеци показват, че властите не успяват да удържат набиращите сила екстремисти.

Според местните лидери конфликтите са подхранвани от крайната бедност, кланови междуособици, ширещата се корупция, ислямизма и насилническите методи на местните правоохранителни органи.