Бин Ладен живеел в комфорт, а не в пещера

Новините

18-10-2010, 18:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Осама бин Ладен и заместникът му Айман ал Зуахири вероятно пребивават в близко разположени къщи в северозападен Пакистан, но не са заедно.

Това заяви за CNN високопоставен представител на НАТО. „Никой от „Ал Кайда" не живее в пещера", каза още той. По думите му, за ръководителите на терористичната мрежа се смята, че живеят в относителен комфорт, защитени от местни хора и някои служители на пакистанското разузнаване. От Исламабад многократно са отричали да пазят топ терористи.

Според неназования представител на НАТО, бин Ладен се намира някъде между планинската област Читал на северозапад, която се намира до границата с Китай и долината Курам, граничеща с пещерата Тора Бора в Афганистан. Тя беше крепост на талибаните по време на битките им със съюзните сили през 2001г. Смята се, че точно през този район Осама бин Ладен е напуснал Афганистан.

Като цяло, става въпрос за стотици квадратни километри много сложен терен, населен с враждебно настроени пакистански племена.
Изказването дойде след като в продължение на години американски официални представители отричаха да са получавали информация за местонахождението на бин Ладен и ал Зуахири.