"24 часа": Данъчни заснеха и Мургина

Архив Варна

16-10-2010, 06:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Данъчни летяха и снимаха морската къща на своята бивша шефка, пише вестник "24 часа".

Къща с оригинална архитектура край Созопол била сочена като собственост на уволнената и разследвана Мария Мургина. Заради въздушните снимки предстои да се изясни по документите в общината чия собственост се води имотът и дали са платени всички данъци. Според запознати вероятно той е собственост на сина на Мургина - Мартин. Разрешението за строеж било за 2-етажна къща край Созопол, но на отреденото място бил вдигнат 4-етажен хотел. Информацията обаче ще бъде проверявана. СПоред адвоката на бившата данъчна шефка Валери Борисов ”Мургина няма вила нито край Созопол, нито по морето, нито другаде”.

Шефката на НАП бе уволнена през февруари 2009-а, след като ДАНС й отне достъпа до секретна информация. Това се случи след серия изявления на лидера на РЗС Яне Янев. Малко по-късно прокуратурата започна разследване срещу нея, което още не е завършило. Хеликоптерът на НАП вчера отвори работа на данъчните в София и Пловдив. 80% от луксозните имоти в района са на хора предимно от тези два града. Това сме констатирали и при предишни проверки, заяви след полета шефът на приходната агенция в Бургас Румен Шарпов.

Хеликоптерът се вдигна 2 пъти във въздуха - първия на север към Свети Влас, Слънчев бряг и Кошарица, а втория - към атрактивните строежи над местността Червенка край Черноморец и полуостров Буджака до Созопол. Мъглата обаче спря летящите данъчни до Аркутино на път за Резово. Над 60 са луксозните имоти, чиито координати са засечени и ще бъдат изпратени в Централното управление на НАП. По данни на община Созопол на Буджака има около 300 имота.

"Нищо фрапиращо не видях с изключение това на Буджака - имението с кръста и каменните фигури, но пък там нямаше басейн", сподели Шарпов. Това вероятно е имението на софийската фирма "Анел 98". Комплексът от модернистични къщи в Буджака е опасан отвсякъде от бетонни стена, откъм морето го пази внушителен монумент на разпнатия Христос в естествени размери. Дори и по вода обаче достъпът е невъзможен - има стръмни скали и ограждения. Собственик на компанията е 49-годишният Ангел Симеонов. Нито една от извършените проверки на прокуратурата и строителния надзор за незаконно строителство там не дава резултат. Напротив, експертизите изкараха излетите тонове бетон на мидения плаж като един вид брегоукрепване. На север към Кошарица пък го привлякло ваканционно селище от 20 къщи с 20 басейна с 20 барбекюта.

"От въздуха не можем да разберем дали имотът е хотел или къща. Като пръснем списъка в страната, ще започнат същинските проверки по места", коментира Шарпов. Той обаче бе категоричен, че голяма част от обектите извършват стопанска дейност. Ставало въпрос за фирмени имоти, които се използват или частни домове, или се отдавали под наем. "Фирмите са регистрирани на адреса, но там няма офис. При такива разминавания ще се връща ДДС на данъчния кредит", закани се Шарпов. В момента бургаските данъчни правят 21 ревизии на такива фирмени имоти, но проверките още не били приключили.

"От вас чувам, че Долорес Арсенова има вила на Буджака. За нас няма значение дали е била министър, но трябва да имаме данните й, а тя не е регистрирана в Бургас", отговори Шарпов на журналистически въпрос дали ще се проверяват министерските имоти по морето. Отдавна на юг се гордеят, че край Созопол имат прочути съграждани - бившият министър на съобщенията Антони Славински, ексминистърът на търговията Валентин Василев, издателите Иво Прокопиев и Филип Харманджиев, братът на десния политик Мартин Заимов.

Видяхме, че и Райският залив е застроен, но не мога да кажа защо, тъй като разрешенията се дават от общината, каза още шефът на данъчните.