Затварят „Брикел” заради еконарушения

Новините

13-10-2010, 12:38

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Държавата е готова да се намеси силово, за да преустанови работата на предприятие „Брикел”, каза екоминистърката Нона Караджова.

Причината е в отказа на собственика му - Христо Ковачки, да инвестира в сероочистки и така не спазва екоизискванията, които  пък ще донесат санкции от ЕК на страната ни. Скандалният бизнесмен отказал да се възползва от преходните периоди до края на 2014 г. и да приведе дейността си за сероочистване в съответствие с екологичните норми. Той е предпочел да подаде декларация, че са съгласни да работят 20 хил. часа, без да спазват нормите, след което през месец юни да преустановят дейността си. На практика предприятието вече трябваше да е затворено.

Според Караджова натиск ще се оказва и чрез спиране на доставките на въглища към „Брикел” още от 20 октомври т.г.
Синдикатите искат сега оставката на министърката, но самите те имат вина, тъй като от 2004-та насам не се обърнали към собственика, така че той да направи инвестиции и да приведе предприятието в състояние да спазва екологичните норми.
Синдикатите на свой ред вече обвиниха МОСВ, че е договорило непосилни срокове за въвеждане на изискванията за сероочистващи инсталации на въглищните централи и така обрича заетите там на безработица. При приватизацията на „Брикел” през 2004-та собственикът е знаел, че ако не инвестира в сероочистващи инсталации, предприятието ще спре работа, отговори Караджова.

При затваряне на „Брикел”, без работа остават между 1200 и 2000 души. Търсим варианти, така че поне за някои от тях да бъде намерено предприятие, увери Караджова.

„Брикел” трябва да заплати и глоба – по 100 евро на тон въглероден двуокис, изхвърлян във въздуха след 1 октомври, когато предприятието трябваше да спре работа след едномесечното предизвестие на правителството.