Горбачов: Тодор Живков надхитряше събеседниците си

Новините

08-10-2010, 17:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Перестройката е движение, в основата на което стои изборът", заяви последният съветски лидер Михаил Горбачов.

Той участва в международната конференция "Европа гледа на Изток", която се провежда в София. "Когато казват, че перестройката е претърпяла поражение, аз заявявам: тя не е претърпяла поражение, тя бе прекъсната, нея я прекъснаха. Но даже това, което успяхме да постигнем във всички направления – политически реформи, свобода, демокрация – всичко това ни дава основание да кажем, че ние бяхме стигнали до такава точка, след която връщане в миналото бе невъзможно. Това е най-важното", убеден е Горбачов.

Последният съветски президент призна, че "имаше политически грешки и аз давам отчет за тях вече 20 години и навярно ще се отчитам още 20 години" и добави: "нямам нищо против, ако ми се удаде възможност да доживея до 100 години".
За Горбачов перестройката е това събитие от края на ХХ век, което има голям световен отзвук. "То трябва да бъде оценено като сериозен завой, открил възможността към промени в Централна и Източна Европа, към промени в международните отношения", подчерта той.

Горбачов оцени бившия комунистически лидер Тодор Живков като "способен държавник".

"Тодор Живков е направил много за България, даже в тази част от моя живот, когато аз бях начело на СССР. Той използваше своите способности, за да надхитри събеседниците си. Много способен човек", заяви Горбачов. Според него Живков е спомогнал много за българската модернизация – трансформацията на българското общество от селско в модерно градско.