Водим в Европа... по смъртност

Новините

21-09-2010, 17:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Според последния доклад на Центъра за здравна информация България е на първо място в Европа по смъртност, съобщи председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Владимир Пилософ.

Основната причина за стряскащата статистика се дължи в голяма степен на високата заболеваемост от сърдечносъдови заболявания. Те продължават да бъдат първата причина за смърт в страната ни.

“Над 80% от случаите на преждевременна смърт при хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, могат да бъдат предотвратени чрез здравословна диета, редовна физическа активност, въздържание от тютюнопушене, контролиране на теглото, на кръвното налягане и диабета”, уверен е проф. Пилософ. Почти половината от хората, които умират от хронични болести, включително сърдечносъдови заболявания и инфаркт, се намират в разцвета на силите си и са на възраст между 15 и 69 години.

Директорът на Националния център за опазване на общественото здраве проф. Стефка Петрова пък съобщи, че според последни техни данни около 70% от мъжете и 60% от жените нямат никаква физическа активност през седмицата – те въобще не спортуват. Всеки втори у нас прекарва над 300 минути (5 часа) дневно в седнало положение.

Само спирането на цигарите намалява наполовина риска от сърдечносъдови заболявания. Останалите причини за честите инфаркти и инсулти у нас са злоупотребата с алкохол, затлъстяването, стресът, неконтролираното високо кръвно, както и консумацията на храни, съдържащи натрий, трансмастни и наситени мастни киселини.