Агенцията по вписвания газила закона за обществените поръчки

Новините

21-09-2010, 10:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нарушения при възлагането на обществените поръчки са открити в Агенцията по вписванията, е констатирала Сметната палата при извършен одит на процеса по възлагане на обществените поръчки по ЗОП

и Наредбата за възлагане за малки обществени поръчки в агенцията към Министерството на правосъдието. Проверката обхваща периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2009 г.

През този период директори са били Емил Станков (2008-13 октомври 2008), Даниела Митева (януари 2009- юни 2009), а до момента изпълняващ длъжността е Анастас Георгиев. Бившият правосъден министър Миглена Тачева бе съобщила, че Митева и Станков са си надписвали допълнителни суми над заплатите.

С решение на Сметната части от одитния доклад, в които се съдържат данни за престъпление, са изпратени на прокуратурата. Докладът - в частта му за нарушенията на нормативните актове в областта на обществените поръчки, е изпратен на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки. Сметната палата е дала пет препоръки на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията и две препоръки на министъра на правосъдието за отстраняване на слабости и за подобряване на дейността

Публичните средства са изразходвани неикономично,  посочват от Сметната палата.

По сключени договори с изпълнители на обществени поръчки АП е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС. Нарушенията се състоят в определянето на неясни и необосновано завишени изисквания към участниците, не е спазван принципът на равнопоставеност, отстранявани са били кандидати на формално, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител.

Така се е  сключвал договор по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи завишена спрямо прогнозната стойност на поръчката.

Сключвани са договори с различни външни изпълнители за извършването на еднакви или сходни дейности, осъществявани през един и същи период от време, с което е допуснато дублиране на изразходване на публични средства.

В АП не са били идентифицирани рисковете при отделните етапи на процедурите за възлагане на обществени поръчки и контролните дейности не са действали постоянно и ефективно през целия одитиран период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.

Един от изводите на Сметната палата е, че като мотив системно са използвани недостатъчните капацитет и квалификация на персонала за осъществяването на процедури, свързани с информационните технологии.