Мацки с родословие ще трупат титли през уикенда

Мисия Варна

20-09-2010, 12:56

Снимка:

СНИМКА: ВарнаУтре.бг

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Писани от различни породи и страни ще се включат в първата за Варна международна лицензирана изложба на котки в събота и неделя в Двореца на културата и спорта.

Регистрираните до момента участници са от породите британска късокосместа, шотландска клепоуха, донски сфинкс, канадски сфинкс, мейкун, персийки и сиамки, обикновени домашни котки, съобщиха организаторите от Съюза на фелинолозите в България, лицензиран от Световната федерация за котки (World Cat Federation). Засега са подадени около 60 заявки за участие, но набирането на кандидати за титлите, които ще се присъждат в различните класове под съдийството на Курт и Томоко Влах от Астрия, продължава. Очакват се котки от Гърция, Австрия, Латвия, Русия, като специални гости от Санкт Петербург ще дойдат европейски шампиони от породата девон рекс. Няма проблем любимецът ви да участва в изложбата дори и ако дойдете в последния момент - при откриването й, обясниха организаторите. От котката се очаква да е настроена приятелски, обезпаразитена и ваксинирана, с изрязани нокти и почистени уши. Стопаните й дължат 25 лв. такса за участие, ако са членове на Съюза на фелинолозите, и 35 лв., ако не са.

Първото условие за участие в изложбата е потвърждение за родословието на котката, но и собственици на животни без родословие имат шанс да се сдобият с него, ако двамата австрийски експерти преценят, че питомецът притежава необходимите характеристики на дадена порода и му дадат две отлични оценки. На това основание Съюзът на фелинолозите ще издаде експериментално родословие от световната организация, за разлика от стандартното, което е до четвърто коляно. В рамките на изложбата ще бъдат присъдени 15 титли, ще се проведат и състезания WCF Ring за възрастни котки и за малки котенца - избраните 10 котки с оценки от 1 до 10 ще имат възможност да участват в следващия кръг WCF Master Ring.

Изложбата ще е отворена за посетители в събота и неделя от 9 до 17,30 ч. в зала "Младост Б" на ДКС. Цената на входния билет е 2 лв., децата до 12 години ще влизат безплатно. Експертите ще оценяват котките пред всички зрители, а благодарение на спонсори награди ще има както за участниците, така и за посетителите.