"Сега": Прокуратурата отчете ръст на делата за полицейско насилие

Архив Варна

20-09-2010, 04:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Делата за полицейско насилие се увеличават - това сочи справка на Върховната касационна прокуратурата, поискана от "Сега".

Според данните на държавното обвинение през 2009 г. са образувани 42 разследвания, свързани с прояви на полицейско насилие. Само за първите 6 месеца на тази година броят им е вече 30.

На съд за насилие за периода януари 2009 г. - юни 2010 г. са предадени 55 служители на МВР, а осъдените са 16. 10 души са оправдани. Прекратените дела са 57, но в този брой влизат и такива, образувани преди 2009 г.

Според правозащитници жалбите на пострадалите у нас не се разследват достатъчно ефективно. България продължава да губи дела в Страсбург за полицейско насилие. Европейският съд констатира свръхупотреба на сила, употреба на огнестрелно оръжие без нужда, използване на т. нар. помощни средства, без да има обосновано предположение, че лицето може да е опасно за органите на реда.

Най-пресен пример за това е случаят "Кърджали". Прокуратурата още разследва акцията на МВР от 23 юли, когато полицаи нахлуха без заповед в дома на семейство Мустафови и разбиха главата на дъщеря им. Инспекторатът на вътрешното министерство обаче вече излезе със становище, че не е имало никакво насилие.