Обсъждат стратегията за национална сигурност

Архив Варна

17-09-2010, 07:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът Георги Първанов свиква Консултативния съвет за национална сигурност, където ще бъде обсъден проектът на Стратегия за националната сигурност на България, съобщи националното радио.

Ще бъде изслушан доклад на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е ръководител на междуведомствената комисия подготвила стратегията.

Сред стратегическите интереси записани в документа са: предвидима международна и регионална среда за сигурност, развитие на образованието, гарантиране на икономическа и социална стабилност, противодействие на корупцията и организираната престъпност. Сред негативните фактори за вътрешната ни стабилност са: злоупотребата с публични финанси, корупцията, икономическата криза, проблемите в управлението на държавната и общинската собственост, криминогенната обстановка, обезлюдяването на някои региони, както и влошаването на здравния статус на населението.
Постоянните промени в службите за сигурност, без да има рамка за реформа ограничава ефективността им, пише още в документа. Международният тероризъм, разпространението на оръжия за масово унищожение и регионалните конфликти са сред заплахите за външната ни сигурност. Опасност за националната сигурност представляват радикалните и терористични организации, нелегалният трафик на хора, наркотици и пари.

Военното ни сътрудничество със САЩ е определено като нова стъпка в отношенията, а връзките ни с Русия запазват възможностите си в областта на енергетиката, икономиката и туризма. Сигурността в Близкия и Средния изток е от съществено значение.
Намаляване на  енергийната ни  зависимост, е една от стратегическите цели. В документа е записано, че страната ни подкрепя изграждането на газопроводите „Набуко“ и „Южен поток“. Стратегическо значение за националната ни сигурност има и развитието на ядрената енергетика.