Филип Димитров става европосланик в Грузия

Новините

15-09-2010, 12:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият български премиер Филип Димитров  е избран за  посланик на Европейския съюз в Грузия, съобщава АСН, цитирана от Frognews.

Имената на около 30 европосланици по света, сред които и това на Димитров, ще бъдат обявени до края на деня от върховния представител по външната политика Катрин Аштън. До финалния кръг на препитването за шефове на дипломатически мисии на ЕС бяха достигнали двама българи от общо 18 наши кандидати – Филип Димитров и професионалния дипломат Стефан Тафров.

В крайна сметка изборът паднал върху бившия министър-председател и експосланик на България в САЩ, който ще е първият български представител в европейската дипломатическа служба.

Филип Димитров е роден в София. Учи в Английската езикова гимназия. Завършва право в Софийския университет през 1977 г., след което работи като адвокат. През 1990 става заместник-председател на новосъздадената Зелена партия, която влиза в състава на СДС. През август той става заместник-председател, а няколко месеца след отстраняването на Петър Берон — председател на Координационния съвет на СДС.

Като лидер на СДС през 1991 г. Филип Димитров съставя правителство на малцинството, което пада година по-късно, след като губи подкрепата на Движението за права и свободи (ДПС). След загубата на изборите през 1994 г. Димитров се оттегля от ръководството на СДС.

След връщането на СДС на власт Филип Димитров е последователно представител на България в Организацията на обединените нации в Ню Йорк (1997-1998) и посланик на България в САЩ (1998-2001). След избирането на Георги Първанов за президент на Република България през 2001 г. той демонстративно напуска поста и отново се включва в дейността на СДС, като след разцеплението на партията през 2004 г. остава лоялен към лидера Надежда Михайлова