Убиецът на Джон Ленън остава в затвора

Новините

08-09-2010, 13:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Убиецът на Джон Ленън отново получи отказ за условно предсрочно освобождаване в щата Ню Йорк, близо 30 години след убийството на бившия "Бийтълс", предаде AP.

Съветът за условно предсрочно освобождаване реши да не освобождава 55-годишния Марк Дейвид Чапман, след интервюто му вчера, чрез телеконференция в затвора "Атика" в северната част на щата Ню Йорк.

Това беше шестото явяване на Чапман пред комисията. Той застава пред нея на всеки две години от 2000 година насам, в съгласие с присъдата му за възможно условно предсрочно освобождаване през 2000 година.

Той ще може да кандидатства отново през 2012-та.

След като взе решение във вторник, бордът написа на Чапман, че остава загрижен за "незачитането, което показахте към нормите на нашето общество и светостта на човешкия живот, като след внимателно планиране сте отпътувал за Ню Йорк, с единствената цел да убиете на Джон Ленън".

Комисията заяви: "освобождаването остава неуместно в този момент и несъвместимо с благополучието на общността".

Сред тези, които са се противопоставили на освобождаването му, е вече 77-годишната вдовица на Ленън - Йоко Оно, която заяви миналия месец, че смята, че Чапман е потенциална заплаха за семейството си и може би и себе си.

Бившият общ работник от Хавай бе осъден на 20 години  доживотен затвор, след като уби с пет изстрела Ленън на прага на апартамента му в Манхатън на 8-ми декември 1980 г.. Той е нападал Ленън преди фаталния случай четири пъти пред жена му и други свидетели. Чапмън се призна за виновен за убийство втора степен.

При последното си изслушване за амнистия през 2008 г., Чапман каза пред комисията, че го е срам и съжалява за това, което е направил и е развил по-задълбочено разбиране за стойността на човешкия живот.

Той каза, че се е стремял към известност и слава, за да се пребори с чувството си за провал.

След това интервю комисията за условно предсрочно освобождаване отбеляза, че Чапман не е бил наказван дисциплинарно в затвора от 1994 г. насам и заяви, че се е коригирал след затварянето му . Но му отказа освобождаване "поради опасения за обществената сигурност и благосъстояние", пише в доклада с решението.

Чапман е бил уведомен за решението на експертната група няколко часа след заседанието.

Държавната комисия за помилване се очаква да пусне препис на интервюто в рамките на следващите няколко дни.

Ленън щеше да навърши 70 през октомври тази година.