Симеон Дянков: Няма да има още една актуализация

Архив Варна

02-09-2010, 14:22

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Финансовият министър Симеон Дянков увери днес в кулоарите на парламента, че „няма да има следваща актуализация на бюджета”. След направените вече ревизии има увеличение на приходите, цитира го Vsekiden. Дянков категорично отрече вероятността да вземаме заем от МВФ - през тази, през следващата и по-следващата година, а въпрос на следващ бюджет е дали ще се пускат еврооблигации. Увеличаване на заплатите в обществения сектор до края на мандата, обеща още министърът. По-голяма яснота за пенсиите ще има при изготвяне на Бюджет 2011.
Финансист №1 каза, че не се притеснява от намерението на БСП да сезира прокуратурата за бюджета на Здравната каса, тъй като данните били ясни, това е политика, водена вече десетилетие. 1 234 700 000 лв. са наличностите по сметката на Здравната каса в БНБ към 31 юли 2010 г., информира в зала преди това финансовият министър. От наличностите по текущи бюджетни сметки са 885 млн. лв., по депозитни– 350 млн. лв.Средствата от натрупания резерв, който се съхранява по сметки на БНБ може да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит, подчерта министърът. Единствено приходи от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравно осигуряване са формирали бюджета през 2009 г. и 2010 г.
По повод казаното преди два дни от лидера на ДСБ  Иван Костов, че икономиката заспива и като мечка се прибира в бърлогата си, Дянков заяви: „Г-н Костов е много уважаван, опитен политик, така че винаги е хубаво да се вслушваме в нещата, които той казва. Винаги е хубаво да има и безпристрастни мнения. За мен мнението от гледна точка на фискална, финансова и икономическа политика са тези на Муудис, Фич, Стандарт енд пуърс. И от тази гледна точка България е единствена с положителна перспектива в целия ЕС за тази година според Муудис”.
Министърът увери, че от гледна точка на икономиката се справяме, както се справят и голяма част от държавите в ЕС. Винаги е хубаво да има външни анализатори и те да използват всички налични интерданни не само за България, а и въобще за развитието на европейската икономика.
„Придържам се към прогнозата, която е малък плюс до края на годината, положителен растеж средно за годината и виждаме какво пишат големите рейтингови агенции. МВФ също даде своята положителна оценка за излизане от кризата до края на годината”, припомни Дянков в отговор на въпрос за надвиснала рецесия.