Зеленчукопроизводители очакват 4 пъти по-нисък добив

Новините

24-08-2010, 08:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Близо 4 пъти по-ниски добиви се очаква да отчетат производителите на пипер в Шабленско в сравнение с предходните години, заяви за ВарнаУтре.бг председателят на Сдружението на зеленчукопроизводителите в Шабла Христо Милчев.

Неговата прогноза е, че добивите ще бъдат близо 500, най-много 700 кг. от декар, при 1500-2000 кг от декар при нормална стопанската година.

“Реколтата в общината почти е загубена. Лошата година за пиперджиите се дължи на климатичните условия. В края на юни и началото на юли за десетина дни паднаха проливни дъждове - по 300 л. на кв.м. Това стана в момент, когато зеленчуците трябваше да се засушават. В резултат на обилния дъжд опадаха цветовете и листата на растенията. Прекалената влага благоприятства и за развитие на гъбични заболявания. Последвалите високи температури унищожиха и малкото плодове. Минимална част от реколтата ще бъде годна за продажба, а за качество, което е определящо цената и търсенето не може и да се говори”- каза Христо Милчев.

Председателят на сдружението на зеленчукопроизводителите прогнозира през следващата година площите със зеленчуци да намалеят наполовина. Тазгодишните загуби няма да позволят на земеделските стопани да върнат и 50% от вложените средства в производството и да се издължат към банките, кредитирали бизнеса им. Това от своя страна ще доведе и до свиване на заетите в зеленчукопроизводството жители в общината. По негови думи производството на шабленски пипер е основен поминък за 90 % от населението в общината.

Милчев посочи още, че съоръженията за напояване, стопанисвани от едноименното сдружение, са мащабни, създадени за поливане на големи площи и при свиване на зеленчукопроизводството стават неефективни, защото се увеличава себестойността на крайния продукт. Реализацията му става трудна и заради неплатежоспособността на крайния потребител.