Арестуваха зам.-министър заради "Маковете" на Ван Гог

Новините

24-08-2010, 07:06

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Главният прокурор на Египет издаде заповед за ареста на заместник-министъра на културата Мохсен Шалан и четирима души от охраната на музея в Кайро.

Те ще бъдат обвинени в небрежност и неизпълнение на служебни задължения заради кражбата на картина на Ван Гог. Заместник-министърът имал кабинет в музея и отговарял пряко за неговите финансови и административни дела.

Платното, известно като "Макове" и "Ваза с цветя", е оценено на 50 милиона долара. То беше откраднато в събота от музея "Махмуд Халил" в египетската столица.

Нито една от алармените инсталации в музея, в който се намира една от най-значимите колекции в Близкия изток на произведения на изкуството от XIX и XX век, не се включила при кражбата. Разследването установило, че в часа на кражбата са работели само седем от общо 43 камери за наблюдение.

Часове след кражбата министърът на културата на Египет Фарук Хосни обяви, че граничните служби на летището в Кайро са иззели картината от италианци, които са заподозрени в извършването на обира в музея „Махмуд Кхалил“. По-късно той опроверга изявлението си.

Италианска двойка е била заподозряна след като на записа на охранителните камери се вижда как мъжът и жената влизат в тоалетната и след това бързо напускат музея.

Поради лошо състояние на охранителната техника миналата година от друг музей в Кайро, "Мохамад Али", бяха откраднати девет картини.

Картината "Макове" за втори път е жертва на крадци. През 1978-а тя изчезна от същия музей, но властите си върнаха платното две години по-късно от Кувейт.

Подробностите около първата кражба никога не са били напълно разкрити. След връщането на картината, тогавашният министър на вътрешните работи на Египет обявява, че са арестувани трима египтяни и именно те са разкрили местонахождението на картината. Не е ясно и дали крадците са били съдени.

Творбата с размери 30х30см изобразява жълти и червени цветя и напомня сцена, нарисувана от френския художник Адолфо Монтичели, чиято работа има изключително голям ефект върху младия Ван Гог. Картината на Монтичели също е част от експозицията на музея.

Предполага се, че Ван Гог е нарисувал картината през 1887-а, три години преди да се самоубие.