Откраднатата картина на Ван Гог все още не е намерена

Новините

23-08-2010, 10:38

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Картината на Ван Гог, която беше открадната от музей в Кайро, все още не е намерена, съобщава Guardian.

Платното,  оценено на 50 милиона долара, изчезна в събота.

Министърът на културата на Египет Фарук Хосни оттегли изявлението си, направено 3 часа след кражбата. В него той твърдеше, че граничните служби на летището в Кайро са иззели картината от италианци, които са заподозрени в извършването на обира в музея „Махмуд Халил“.

Хосни каза пред  „Egyptian TV”, че думите му за връщането на картината в музея са се основавали на „неточна информация“.

Държавната новинарска агенция Мена съобщава, че италианска двойка е била заподозряна след като на записа на охранителните камери се вижда как мъжът и жената влизат в тоалетната и след това бързо напускат музея.

Картината, която има две имена - „Макове“ или „Ваза с цветя“, за втори път е жертва на крадци. През 1978-а тя изчезна от същия музей, но властите си върнаха платното две години по-късно от Кувейт.

Подробностите около първата кражба никога не са били напълно разкрити. След връщането на картината тогавашният министърът на вътрешните работи на Египет обявява, че са арестувани трима египтяни и именно те са разкрили местонахождението на картината. Не е ясно и дали крадците са били съдени.

Творбата с размери 30х30см изобразява жълти и червени цветя и напомня сцена, нарисувана от френския художник Адолфо Монтичели, чиято работа има изключително голям ефект върху младия Ван Гог. Картината на Монтичели също е част от колекцията на господин Халил.

Предполага се, че Ван Гог е нарисувал картината през 1887-а, три години преди да се самоубие.