Блокираха летището в Кайро заради откраднатия Ван Гог

Новините

22-08-2010, 15:44

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени на международното летище в Кайро, заради откраднатото вчера платно „Макове" на Ван Гог.

Египетските сили на реда всячески се опитват да предотвратят изнасянето на картината извън Египет.

Багажът на всеки един заминаващ пасажер е проверяван ръчно от служители на летището. На проверка подлежат и VIP пътници от вякакъв ранг, съобщава администрацията на летището, предаде news.bg.

На летището са изпратени допълнителни полицейски сили, а така също и изкуствоведи, които ще проверяват всяка една картина, подлежаща на изнасяне.

Престъплението на века бе извършено в събота сутринта от музея на Мухамед Махмуд Халил в Кайро, като кражбата е установена в ранния следобед.

Платното на Ван Гог "Макове" ("Ваза с цветя"), чийто стойност е над 50 млн. долара, е било изложено заедно с творби на Моне, Реноар и Дега в частния музей на Махмуд Халил.

Халил е известен политик от 30-те години на 20 век, успял да събере най-богатата в Близкия Изток колекция на европейско изкуство, която завещава след смъртта си на държавата.

Египетският министър на културата и генералният прокурор започват собствено разследване, а лично президентът Хосни Мубарак взе разследването под свой контрол.

Следователите коментират, че охранителните камери в музея са от преди 15 години и неясно защо службата за сигурност към музея отдавна не ги използва.

Предварителното разследване е установило, че до момента на изчезване на картината за деня музеят е посетен от 9 души - двама италианци, двама руснаци, четирима испанци и египетска студентка.

Разкривайки липсата на картината, сътрудниците в музея веднага обискирали испанците и руснаците, а по-късно двамата италианци били открити на международното летище и също проверени.

Любопитен факт е, че платното вече веднъж е задигано от музея през 1978 година. Цели десет години са били необходими за откриването и връщането му в музея.