"Дневник": Надеждите за по-евтин природен газ се пропукаха

Архив Варна

18-08-2010, 03:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Прогнозите за сериозно намаление - с 10-15%, в цените на природния газ от 1 октомври бяха оспорени от "Булгаргаз", пише "Дневник".

Във вторник държавният монополист представи първите си разчети за последното тримесечие на годината.

Според тях въпреки отстъпките от "Газпром", постигнати на преговорите през юли, и очакванията за увеличен местен добив цената на синьото гориво би трябвало да поскъпне с 2.96% до 558.56 лв. за 1000 куб. метра. Изчисленията на компанията са противоположни на очакванията на икономическия министър Трайчо Трайков и на шефа на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

В края на юли председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев прогнозира, че "най-малко с 10% ще поевтинее природният газ от октомври заради  постигнатите при преговорите с Русия миналата седмица по-ниски цени на синьото гориво". Подобна прогноза направи и икономическият министър Трайчо Трайков, според който увеличаването на местния добив ще поевтини допълнително синьото гориво с още средно 10 на сто.

"Постигнатата договореност с Русия досега е за 4.01% намаление в цената, и то само върху половината от използваното количество газ", обясни вчера пред "Дневник" изп. директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"За съжаление, засега не може да постигнем намаление на цената благодарение на местния добив, защото имаме диаметрално противоположно мнение с "Мелроуз", коментира още Гогов. По думите му, неразбирателството произтича от факта, че британската компания, която добива газ в България, иска по-високи от очакваните цени.

В официалното прессъобщение на "Булгаргаз" се казва, че с "Газпром" са договорени преференциални цени за 356 млн. куб.м за четвъртото тримесечие на годината при очаквано потребление от 780 млн. куб.м. "След прецизен анализ на ефекта от подписаното допълнително споразумение реалният положителен ефект е 21.43 лв. на 1000 куб. м, което е намаление с 4.01 на сто", обясняват от компанията.

Потърсени за коментар откъде идва разминаването в прогнозите, от икономическото министерство не отговориха до редакционното приключване на броя. Представители на ДКЕВР не бяха открити за коментар.

От "Булгаргаз" обясняват още, че ако не е било постигнато споразумението с Русия през юли, от 1 октомври цената на синьото гориво е трябвало да скочи с 6.9%. Националният доставчик твърди, че не включва в прогнозата си и компенсациите, които според методиката на енергийния регулатор трябва да получи при загуби в резултат на намалени заявки от потребителите на природен газ.

Според изчисленията на "Булгаргаз" тези "недовзети приходи" възлизат на 78 млн. лв. за периода януари - юни 2010. В случай че и те бъдат добавени, природният газ трябва да поскъпне с 20% до 651.11 лв. за 1000 куб. метра спрямо 542.40 лв. в момента.

До 10 септември компанията ще внесе официално искане за поскъпването в ДКЕВР.

"Предложенията на "Булгаргаз" всеки път са толкова екзотични и странни, че ние сме като на театър - само стоим и гледаме какво ще се случи. Това е първо предложение, но докато се приеме, увеличението може да стане нула или дори минус пет.

Ако беше пазарен механизмът, по който цените се определят, можеше да бъде и коментиран", каза пред "Дневник" Антон Петров, председател на управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия.