Слоновете се страхуват повече от хора, отколкото от експлозии

Архив Варна

14-08-2010, 20:57

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Слоновете не се притесняват особено от динамитните експлозии, но рязко сменят поведението си, за да избягнат среща с хората.

Такива са били резултатите от мащабно проучване по въпроса кака слоновете се справят в условията на усилено изследване за нефт в Централна Африка, предават световните информационни агенци.

Питър Ридж и колегите му от "Корнъл юнивърсити" в Итака, Ню Йорк, използвали специални устройства за прослушване, за да наблюдават звуците и сеизмичната активност в Националин парк "Лоанго" в Габон по време на изследвания за нефт. След събирането на 27 000 часа записи екипът анализира как взривовете и звуци от други човешки действия, като каране на кола или подготовка на оборудването влияят върху интензивността на зова на слоновете.

Слоновете са активни през деня и нощта. Те не избягвали районите, в които се провеждали търсенията на нефт, но ако живеели близо до местата на действие на хората, започвали да преминават към усилена нощна активност. Анализът на звуковите данни показва, че това изменение е свързано с прекосяването на гората от хора и звуците от подготовка на апаратура, а не с динамитните експлозии.

"Динамитът може би им звучи като силна гръмотевица и следователно им изглежда безвреден“, коментира Ридж. От друга страна слоновете в региона от много време са обект на преследване от ловци, така че се пазели от хора. Промените в поведението можели да предизвикат допълнителен стрес у слоновете и изостряне на конкуренцията за храна, тъй като сега те са активни  по-малко време през деня.