Белият дом: Иран няма причина да обогатява уран

Новините

14-08-2010, 12:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Подготовката на Иран да отвори първата си атомна електроцентрала, построена с помощта на Русия, показва, че Техеран вече няма нужда да продължава с противоречивото обогатяване на уран.

Това заявява говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от световните информационни агенции. САЩ смятат, че Иран няма причина да обоготява уран, тъй като Русия ще осигурява горивото и след това ще го взима обратно.

Руската компания за атомна енергия "Росатом" съобщи вчера, че пускането на АЕЦ "Бушехр" е планирано за 21-и август. Това по думите на Гибс показва, че Иран не се нуждае от капацитет за обогатяване на уран.

Ислямската държава настояваше, че ядрените й амбиции са изцяло свързани с граждански енергийни нужди, но САЩ и други западни нации се опасяват, че програмата всъщност служи за създаване на оръжие.

Съветът за сигурност на ООН прие четвърти кръг от санкции към Иран през юни. САЩ и ЕС пък наложиха допълнителни санкции, насочени към банковия и енергиен сектор на страната.

Изграждането на АЕЦ в Бушехр започна през 70-те години на миналия век от германската корпорация Siemens, а през 1997 г. строежът беше продължен от руската компания "Атомстройекспорт". Тя на няколко пъти отлагаше датата на завършване на строежа на АЕЦ Бушер, оправдавайки се с технически затруднения.