"Монитор": Енио Мориконе мистериозно в България

Архив Варна

13-08-2010, 05:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Италианският композитор и диригент Енио Мориконе по всяка вероятност ще направи своя първи концерт в България тази есен, пише "Монитор".

Новината дойде като гръм от ясно небе, още повече че долетя от чужбина. Източникът на информацията обаче е достатъчно надежден. Според официалното му концертно разписание, публикувано в сайта All About Jazz, Енио Мориконе ще пристигне в София на 17 септември за голям концерт. Засега липсват повече подробности за визитата му, както и официално потвърждение на новината от роден организатор, съобщи mp3.bg. Никой не благоволява да обяви официално пристигането на звездата или поне да каже, че води преговори за гостуването є. „Пълна балканска мистерия с нежно италианско звучене. Нищо, най-важното е да дойде наистина, смеят се фенове на легендарния музикант, с чиито песни много българи за израснали. Според концертното му разписание на 11 септември ще направи спектакъл във Верона, а по-рано – на 27 август, ще бъде в Унгария. Неотдавна той гостува в Македония.

Енио Мориконе е един от най-известните композитори на филмова музика в света, ако не най-известният. В кариерата си има записани над 400 саундтрака в продължение на 45 години. В последните десетилетия е работил практически с всички големи филмови режисьори.

Първата му световна изява е като композитор на музиката към филма на Серджо Леоне „За една шепа долари. Други от най-известните филми по негова музика са: „Имало едно време в Америка, „Сако и Ванцети, „Недосегаемите, „Мисията, „Бъгси, „Професионалистът, „Добрият, лошият, злият, „Октопод, „Лолита, „Малена и др.

Номиниран е пет пъти за „Оскар". А през 2007 г. го получава за изключително голям принос в кинематографията. През същата година Енио Мориконе е удостоен с уникален музикален албум, посветен на самия него  We all love Ennio Morricone (Ние всички обичаме Енио Мориконе). Дискът става един от най-продаваните.