Мишел Обама и дъщеря й обядваха с испанското кралско семейство

Новините

08-08-2010, 13:13

Снимка:

REUTERS

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Първата дама на САЩ Мишел Обама и по-малката й дъщеря обядваха с краля на Испания Хуан Карлос и неговата съпруга София в лятната резиденция на кралското семейство на остров Майорка.

Г-жа Обама, 9-годишната й дъщеря Саша и антуражът им пристигнаха в столицата на Майорка от средиземноморския курорт Марбея, където няколко дни си почиваха в луксозен хотел.

Кралското семейство и принцеса Летиция, съпруга на принц Фелипе, посрещнаха своите гости с замъка Маривент, разположен край пристанищния град.

По-късно в неделя първата дама на САЩ и дъщеря й ще отлетят за Вашингтон, с което завършва пoчивката им в Испания.

Общественото внимание обаче бе привлечено от цената и показността на пътуването, припомня mediapool.

"Ню Йорк дейли нюз" излезе в четвъртък с редакционна статия, според която Мишел Обама е "съвременната Мария-Антоанета", след като предприема толкова лъскава ваканция, докато по-голямата част от сънародниците й се чудят как да свържат двата края.

Антуражът на първата дама е настанен в луксозния хотел "Вила Падиерна", собственост на "Риц-Карлтън", често описван като един от десетте топ-хотела в света.

Нощувките там варират между 500 и 2 500 долара.

Не е ясно дали приятелите на семейство Обама са избрали специално този хотел или Сикрет сървиз – която най-често има последната дума за това къде да отседнат хората, които пази – са направили резервациите.

Прессекретарят на Белия дом Робрът Гибс заяви, че първата дама и приятелите й ще платят личните си разходи.

Това обаче покрива малка част от общите разходи, като се има предвид, че тя през цялото време е съпровождана от екип на Сикрет сървиз и трябва да пътува придружена от държавни служители.

Тези пари, както и полетът на борда на официалния чартърен самолет Еър форс, се покриват от данъкоплатците.

Според "Чикаго сън таймс", към края на лятото първата дама ще е имала 8 почивки. Това включва пътуването й през юни до Лос Анджелис, където тя и дъщерите й гледаха финалите на NBA, както и предстоящо пътуване следващия уикенд до крайбрежието на Флорида, също така 10-дневната почивка на о. Мартас виниярд (тузарски остров до краебрежието на Масачузец) по-късно този месец заедно с президента.

Мишел Обама не е единствената първа дама, която пътува в чужбина без съпруга си.

Лора Буш и дъщерите й Барбара и Лора ходиха на сафари в Африка през 2007 г.

Това пътуване обаче бе представено като "официална" визита и включваше няколко публични събития.