Румънската банка почете патриарх антисемит със сребърна монета

Архив Варна

04-08-2010, 07:43

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Централна банка на Румъния е издала специална монета, в чест на министър-председател и религиозен лидер, който е лишил от собственост и гражданство евреите преди Втората световна война,

което вдигна на протест румънските евреи, които са подкрепени и от директора на американския музей на Холокоста във Вашингтон, предаде АП.

Раду Йоанид, която ръководи международната асоциация на музейните архиви, каза, че е "шокиран" от решението на банката за изсичане на монети, изобразяващи патриарх Мирон Кристеа, който е бил начело на Румънската православна църква е периода 1925-1939 г. и е бил министър-председател от 1938-ма до 1939-та година.

Патриархът е отговорен за преразглеждането на закона за гражданството на евреите, т.е. лишавайки ги от такова, е отнел собствеността на 225 хил. евреи, или 37 % от еврейското население, каза Йоанид.

"Не мога да разбера как патриархът е успял да премине през филтъра", казва Робърт Шварц, представител на румънските евреи в град Клуж.

"Известно е, че има черни петна, свързани с отношението му към евреите", заяви още Шварц. Той добави, че има други румънци, като съвременния патриарх на румънската кралица Мария, който е направил много за евреите и наистина заслужава да бъде почетен.

Говорителят на Националната банка на Румъния Мугур Стет заяви, че монетата е част от серия от 5 сребърни монети, лимитирана серия, в памет на 5-те патриарси, които са начело на Румънската православна църква от 1925 г. насам.

Около 300 хил. евреи и цигани са били убити в Румъния по време на Холокоста. Днес в страната живеят само 6000 евреи.