Кметът на Лондон качва съгражданите си на велосипеди

Архив Варна

30-07-2010, 16:30

Снимка:

AP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кметът на Лондон Борис Джонсън, който е запален колоездач и политик от така наречената зелена вълна, твърдо е решил да свали все повече свои съграждани от автомобилите им и да ги качи на велосипеди.

За целта в британската столица беше пусната в действие мащабна система за отдаване на велосипеди под наем. Целта е ясна – транспортът в града да стане по-екологичен, съобщават световните медии.

Кметът Джонсън е изразил надежда, че колелетата ще станат типична за Лондон гледка, подобно на двуетажните автобуси и черните таксита. С помощта на велосипедите Лондон трябва да стане „по-зелен" преди провеждането на летните олимпийски игри в британската столица през 2012 г.

5000 колелета, поставени на 315 станции в близост до знакови за града места, вече чакат желаещи да завъртят педалите.

Първите 30 минути са безплатни, като след това таксата се повишава. Тя стига до 1 паунд на ден, 5 - за седмица и 45 - годишно. Желаещите да използват колело под наем трябва да се регистрират предварително и ще заплащат екологичното си придвижване с кредитна карта.
Системата все още не работи на пълни обороти, но въпреки техническите проблеми в началото, отзивите от гражданите са подчертано положителни.

Таксата за паркиране в британската столица е най-високата в света

Месечната цена за паркиране на автомобил в Лондон е най-високата в света, показва международно проучване. Таксата за паркиране в някои райони на британската столица достига 932 долара на месец. На второ място в световната класация за най-скъп месечен паркинг е Хонконг със 744 долара. Следват Токио – 654 долара и Рим – 615 долара.

Дневната такса за паркиране пък е най-висока в Абу Даби – 55 долара. Следват Осло и Токио. Необичайно назад в тази класация е Москва – един от иначе най-скъпите за живеене градове в света. Явно обаче по паркирането руснаците приличат на нас – кой, където свари и ако може, да не е за пари.