"Труд": Кредитни карти заместват заемите

Архив Варна

29-07-2010, 04:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кредитните карти са все по-предпочитани за разплащания в магазините и интернет.

В много случаи те са по-изгодни от потребителските кредити, тъй като при тях има гратисен период, в който не се плащат лихви за заетите пари. Това обяснява пред "Труд" Никола Бакалов, директор “Картови разплащания” в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Трезорът предлага 45-дневен гратисен период за клиентите си.

“Картодържателите започнаха да използват много по-рядко картите си за теглене на пари от банкомат, увеличиха чувствително броя на транзакциите в търговските обекти. Намали се средната сума на транзакция в магазин - все белези, които, от една страна, се наблюдаваха в цяла Европа, а, от друга, показват, че клиентите започват да осъзнават по-добре преимуществата на кредитната карта, каза Бакалов.

След изтичането на гратисния период картодържателите имат две възможности: да върнат цялата сума и така да не дължат лихви, или да погасят минималната вноска, а останалото си задължение да плащат до края на годината. За разлика от потребителския кредит сумите, върнати на банката, могат да се ползват отново.

Банките са предвидили и допълнителни услуги, с които да улеснят своите клиенти, обясни Бакалов. Можем да се възползваме от автоматичното погасяване на задълженията си или от внасяне на минималната погасителна вноска по кредитната карта от друга наша сметка в банката.

От ПИБ съветват картодържателите да не теглят пари от банкомат с кредитните си карти, защото в такива случаи се начисляват такси. Ако все пак е необходимо парите да са в брой, по-изгодно е да се ползват дебитни карти.

Банкери уверяват, че кредитните карти вече са и един от най-сигурните начини за разплащане. Снабдените с чип карти значително намаляват рисковете от злоупотреби и правят практически невъзможно снемането на информация от пластиката.

Банките следят настъпващите плащания по предварително заложени параметри и така откриват неправомерни действия с кредитните карти, уверяват експертите.