Лондон подкрепи Анкара за ЕС

Архив Варна

27-07-2010, 18:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Британският премиер Дейвид Камерън се обяви за „най-силният възможен защитник" на амбицията на Турция да се присъедини към ЕС.

Министър-председателят, който е на двудневно посещение в южната ни съседка, приветства Анкара като обединителен център на Изтока и Запада.

На пресконференция в турската столица след среща с колегата си Реджеп таип Ердоган Камерън заяви, че "уникалната позиция" на държавата й дава възможност да изиграе ключова роля за бъдещето на Афганистан и за мира в Близкия Изток.

Британският лидер раздели в речта си тези, които се противопоставят на членството на Турция в ЕС на три групи  - протекционисти, крайни и предубедени, съобщи телевизия Европа. Първите виждат икономическия подем на Турция като заплаха. Вторите виждат световната история през призмата на сблъсъка между цивилизациите.

Третите са тези, които разбират напълно погрешно исляма, обясни британският премиер по време на съвместна пресконференция в турската столица. Процесът на присъединяване на Анкара към ЕС е забавен  заради съпротивата на Франция и Германия срещу пълноправно  членство на Турция в евросъюза и заради кипърския проблем.