Царевец става сцена на средновековен български панаир

Новините

27-07-2010, 16:47

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На 30-ти юни и 1-ви август сдружение "Чигот – исторически възстановки" ще превърне крепостта Царевец в сцена на средновековен панаир.

Интересното събитие е част от програмата на юбилейносто издание на летния фестивал "Сцена на вековете", който ще се проведе от 30-ти юли до 8-ми август 2010 г. в средновековната българска столица.

Културното събитие ще се проведе за пети път на историческия хълм Царевец във Велико Търново, а ВарнаУтре.бг е медиен партньор.

"Чигот" ще демонстрира плетене на ризници, изработка на кожени изделия, демонстрации на историческа фехтовка, стрелба с лък, хвърляне на копие и средновековна прашка.

Стружението ще представи историческа реконструкция на живота в попътен лагер от ХII – ХIV в., включващо изграждането на укрепен лагер, воински умения, средновековни песни и танци и четене на исторически хроники ще пресъздаде средновековното общество MODVS VIVENDI.

Сред естествения декор на останките от двореца на българските царе ще бъдат представени и спектакли на Софийската опера на балет "Арабеск".

Фестивалът се организира от община Велико Търново и Общинската агенция за туризъм "Царевград Търнов" с партньорството на балет "Арабеск" и Софийската опера и балет и със съдействието на Министерство на културата и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

В рамките на фестивала на 30-ти и 31-ви юли и на 1-ви август Софийската опера и балет ще представи спектакъла "Дон Карлос" от Джузепе Верди.
Постановката, завоювала световно признание, е на режисьора Пламен Карталов, диригента Цанко Делибозов и художниците Любомир Йорданов и Даниела Йорданова.

Гениалната музика на Верди, вдъхновена от романтичната драма на Шилер ще бъде пресъздадена от едни от най-изявените български певци - Орлин Анастасов (в ролята на Филип II), Костадин Андреев (Дон Карлос), Венцеслав Анастасов, Бисер Георгиев (Маркиз Поза), Мариана Цветкова, Радостина Николаева (Кралица Елизабет), Елена Чавдарова-Иса, Олга Михайлова-Динова (Еболи), Димитър Станчев, Петър Бучков (Великият Инквизитор).

На 1-ви август ролите на Дон Карлос и Филип II ще бъдат изпълнени от гостуващите оперни певци Александру Бадеа (Румъния) и Ивица Чикеш (Хърватия).

На 6-ти август балет "Арабеск"  ще представи спектаклите "Лудо вино", "Двойнственост" и "Болеро".  

Хореограф на "Лудо вино" е Боряна Сечанова, а костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова. Спектакълът е по мотиви от народния обичай за направата на вино и пресъздава очарованието и опиянението от  свещенодействието на ритуала.

"Двойнственост" е  творба по музика на Астор Пиацола, инспирирана от стиховете на Пабло Неруда. Хореографията е на Лиз Лий (Великобритания), а в спектакъла участват артистите от балет "Арабеск"  Ангелина Гаврилова, Александра Савова, Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Кристине Енков, Марина Попова, Теодора Друмева, Асен Наков, Леандър Янес, Николай Илиев, Петър Петков, Станислав Димитров и Чан Тхе Чунг.

В афиша за 6-ти август е и емблематичният за трупата спектакъл "Болеро" по музика на Морис Равел.

На 7-ми и 8-ми август  "Арабеск" ще представи нова балетна версия на знаменателното произведение на Карл Олф "Кармина Бурана".  
В спектакъла хореографът Боряна Сечанова търси най-близкия танцов еквивалент на песните, чиито изключително поетични средновековни текстове са витални и иронични. Костюмите на художничката Цветанка Петкова-Стойнова са решени в стилистиката на средновековието, но е търсен е виц в костюма – използвани са  различни аксесоари, маски, феерия от цветове и материи, които засилват многообразието на образите в спектакъла.

За първи път в рамките на Летен фестивал "Сцена на вековете" хълмът Царевец във Велико Търново ще се превърне и в арена за исторически възстановки от българското средновековие.

Денят на откриване на фестивала - 30-ти юли, ще започне с демонстрациите на популярната Прабългарска школа за оцеляване "Бага-тур".

60 "войни" с прабългарско облекло, на възраст от 8 до 20 години, ще представят стрелба с лък, езда, фехтовка със саби и бойни умения без оръжие.

На 6-ти, 7-ми и 8-ми август атракциите ще продължат с демонстрации на Сдружение за антични и средновековни реконструкции "Сила".

Ще бъдат представени средновековни занаяти и техники, турнири по средновековна фехтовка, стрелба с лък, демонстрации на моменти от бита, забавления, игри и средновековна музика.   

Във всичките дни на летния фестивал "Сцена на вековете" на хълма Царевец ще могат да се видят и съхранените от средновековието традиции в българските занаяти. Те ще бъдат представени от майсторите от прочутата Самоводска чаршия в старата столица.     

"Сцена на вековете" 2010 е пето юбилейно издание от създаването на уникалната културна проява.

Началото на превърналият се в емблема на Велико Търново фестивал е поставено през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и създаването на Второто българско царство. Тогава на историческия хълм Царевец сред естествен декор за първи път се провеждат представления на открито на операта "Ивайло" от Марин Големинов. Режисьор на постановката е Пламен Карталов, а четирите представления са гледани от 12 000 зрители.

Второто издание на културния форум е през 1987 г. В неговия афиш са включени шест представления на операта "Цар Калоян" от Панчо Владигеров.

След 21-годишно прекъсване уникалното за България културно събитие е възстановено през 2008 г. по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

6 хиляди зрители са посетили спектаклите на "Сцена на вековете" през миналото лято.

Оперите "Цар Калоян" и "Княз Игор" и балетът "Зорба Гъркът" са гледани от над 2 хиляди чужденци от Чехия, Гърция, Румъния, Полша, Италия и Англия.