Споразумението за ядреното оръжие между Русия и САЩ среща пречки в Сената

Новините

25-07-2010, 10:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пътят за приемането на споразумението за контрол над атомните оръжия между Щатите и Русия изглежда малко по-труден,

пише в анализ АП.
Консерватори, противопоставящи се на New START, заменящ договора от времето на Студената война, се опитват да повдигнат въпроса в контекста на изборите за Конгреса през ноември.
Въпреки че е малко вероятно да отменят напълно споразумението, те биха могли да накарат демократите да забавят приемането му до след изборите. Това би било неприятно за президента Барак Обама.  Малка победа след толкова дълги дебати би могла да унищожи надеждите му за постигане на по-амбициозни цели, включително и за по-нататъшно намаляване на количеството ядрени оръжия и подписване на забрана за ядрени изпитания.
„Забавено подписване без голямо мнозинство ще е удар върху външната политика на Америка”, казва Джозеф Киринсион, президент на Ploghshares Fund, организация, целяща свят без ядрени оръжия.”Хората ще се усъмнят в умението на президента да се справи и с други проблеми", смята той.
Администрацията все още се надява да спечели одобрение за New START преди Сената да започне лятната си почивка през август. За да се постигне това, те трябва да имат подкрепата на поне 8 републиканци, както и на 57 демократи и на 2 независими сенатори, за да постигнат мнозинство от две трети.
Администрацията демонстрира оптимизъм, но засега само републиканският сенатор Ручар Лугар от Индиана, е оповестил подкрепата си.
Президентският екип, разбира се, би могъл да изчака ноемврийските избори, но гласуването трябва да мине преди новите сенатори да започнат работа, тъй като се очаква, че републиканците ще заемат повече места след следващите избори.
Въпреки че контролът върху оръжията не е голяма част от политическата кампания, наситена най-вече с икономически проблеми, все пак не е сигурно до колко това споразумение, ще бъде важно. То може да бъде прието като най-голямата външнополитическа победа на администрацията на Обама.
Споразумението изгуби част от подкрепата си след като вероятният кандидат за президент Мит Ромни оповести неодобрението си.
Някой републиканци споделят, че американските дипломати са направили прекалено много компромиси, а самото споразумение не дава ясен начин, по който да подсигури спазването му от двете страни.
Администрацията отхвърля критиката към споразумението, цитирайки подкрепата на много светила в дипломацията. Важен довод, според тях е и, че Русия има желание да спазва споразумението, тъй като арсеналът на Съединените щати е по-напреднал технологично, а цената на поддръжката е по-висока отколкото Русия може да си позволи понастоящем.
Неприемането на споразумението би наранило опитите на Обама да закрепи руско-американските взаимоотношения и да привлече световна подкрепа за премахването на ядрените оръжия.