Защо мармотите обичат глобалното затопляне

Архив Варна

22-07-2010, 13:54

Снимка:

СНИМКА:www.irishtimes.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изменението на климата предизвиква нещо като "бейби бум" при жълтокоремните мармоти в Колорадо и животните растат по-големи и живеят по-дълго, твърди научно изследване, публикувано днес.

Глобалното затопляне причинява безпрецедентни промени в околната среда, но ако си мармот ще се радваш за промените в климата.
Животните се радват на нещо като "бейби бум" заради постепенното удължаване на лятото, причинено от изменението на климата.
Учените вече знаят, че затоплянето на климата засяга много видове, като най-вече им влияят зле.
Растения и животни са прогонени от своята естествена среда или са на път да изчезнат, намалявайки популациите си постепенно.
Промените в околната среда водят до физически изменения при някои видове, но понякога към добро.
Предизвикателството пред учените обаче е да разберат причинно-следствената връзка между глобалното затопляне и поведението на видовете.

Група от великобритански и американски учени са успели да изследват един вид - жълтокоремния мармот (Marmota flaviventris), а резултатите бяха публикувани в сп. "Нейчър".

Изследователите са били значително подпомогнати в работата си от изключително богато 33-годишно проучване на мармотите, живеещи в долината на река в Колорадо. Това проучване съдържа данни за отделни животни и тяхното потомство, следени години наред в периода 1976 - 2008 г. Mармотите са вид земна катерица, срещана в планинските райони на северното полукълбо. Те живеят в дупки в земята и важното по отношение на изменението на климата е, че спят зимен сън.

Д-р Арпат Озгюл от Империал колидж в Лондон и колегите му са използвали данните и са приложили нови методи на изследване, за да разберат каква е причината за промяната в популацията на мармотите.

Оказва се, че по-дългото лято, причинено от затоплянето на климата, позволява на този вид да качва повече тегло преди зимния сън, което пък спомага да се събудят в по-добра форма през пролетта.

Екипът се е съсредоточил върху данни за женските мармоти, отчасти защото мъжките обикновено напускат групата след няколко години, но и защото връзката на майката с поколението е по-силна, а бащинството не е ясно при вида, който не е моногамен.
По-ранното пристигане на пролетта е от голяма полза за мармотите, казват авторите, защото се събуждат по-рано от зимен сън и раждат по-рано през сезона, което дава на вида повече време за растеж, докато дойде време за зимен сън.
До преди няколко години средната маса на мармотите е била около 3.1 кг, а сега се е увеличила до около 3,4 кг.

По-тежккият мармот е в по-добра форма и увеличава шанса на индивидите да оцелеят до следващата година. Популацията на мармотите в Колорадо е нараснала значително в последните 7 години.
Статистическият анализ показва, че докато размерът на популацията се е увеличавал с около 0.56 мармота на година в периода от 1976 до 2001 г., сега се увеличава с 14.2 мармота годишно, което е доказателство за съществена промяна в динамиката на популацията.
Значителните изменения във физическите характеристики на вида, но и на цялостната му популация, може да бъдат проследени обратно към нейните екологични източници - постепенното увеличаване на лятото - процес, започнал в края на 90-те години на миналия век.

Дали промяната във физиката и популацията на мармотите ще навреди на местната екосистема? Засега учените не могат да дадат отговор на този въпрос.

Това, в което обаче биолозите не се съмняват е, че глобалното затопляне ще предизвика още повече промени в поведението на видовете, като най-чувствителните са сериозно застрашени от изчезване и балансът на екосистемите е на път да се разруши.