УНИЦЕФ: Една пета от българите живеят под абсолютния праг на бедността

Новините

20-07-2010, 18:15

Снимка:

СНИМКА: IMPACTPRESSGROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Една пета от българите живеят под абсолютния праг на бедността.

А повечето от тях са семейства с поне две деца. Данните са от проучване на УНИЦЕФ за бедността у нас. В момента прага на бедността, който социалното министерство изчислява, е 211 лева на месец, съобщи БТВ.

"Семействата с деца - и то с повече деца - 2, 3, са сред най-бедните. Там бедността понякога достига до 50 процента. Това оказва много негативен ефект върху развитието на тези деца, върху тяхното образование, върху здравния им статус”, заяви Диана Вакарелска, от УНИЦЕФ.

Според анализаторите истинският проблем не е в големия процент бедни, а в тенденцията той да продължи да се покачва.

"Това според мен е по-големият проблем, че дали изобщо сме спрели този проблем по-скоро той може да продължи и тогава отиваме до един вид общество, което не е характерно за ЕС”, коментира Боян Захариев, от институт "Отворено общество”.

Експертите остават песимисти в прогнозите си за намаляване на безработицата у нас през тази и следващата година. Те отчитат най-напред свиване на разходите за здраве.

13 на сто от българите казват, че не са посетили лекар, когато са боледували. 11 процента признават, че не ходят на профилактични прегледи.

Директен ефект от обедняването се вижда и в свития бюджет за храна. 9 на сто пазаруват "на вересия". Това е особено характерно в малките населени места.

Освен от здраве, пести се и от образование. Вече има знаци за негативни последствия в образованието. Според данните, 2 процента от домакинствата са спрели децата си от детска градина, училище или университет. Очакванията са този процент да се увеличи.

Скоро предстои да станем свидетели и на закриването на много училища в малките села и градове. Причината - все повече хора напускат страната, за да търсят работа в чужбина. Което пък е друга голяма тема - за поколението деца, пораснало без родителите си.

В България на практика има цели села, в които родители няма, а децата се отглеждат от баби и дядовци.