Препогребват войниците, открити в масов гроб от Първата световна

Архив Варна

19-07-2010, 11:55

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Останките на 250 австралийски и британски войници, чиито тела бяха открити в масов гроб, ще бъдат препогребани в днес във Франция, на 94-тата годишнина от битката при Фромел по време на Първата световна война, предаде АП.

Масовият гроб, където са намерени телата, сега е покрит с трева, поставена е и плоча. Гробът е на ливада между поле, засято с картофи и гора.

Принц Чарлз и висши австралийски представители ще присъстват на церемонията, която ще отбележи края на повече от 2-годишната усърдна ексхумация и работа по идентифициране на телата.

Семействата на някои от войниците също ще присъстват на събитието днес. Паметта на загиналите ще се почете, като се погребе последния ковчег на войник, открит в масовия гроб, който ще бъде теглен от карета с конски впряг от ерата на Първата световна война, към наскоро построеното наблизо гробище, заявиха организаторите.

Принц Чарлз ще посвети новото военно гробище във Фромел.

През 2008 г. австралийски любител историк откри гробовете, които съдържат най-голямата група от останки на австралийски войници от Първата световна война, откривана досега.

Областта е кално поле, на границата на малка гора.

Откритието предизвика разследване от страна на австралийското правителство, което прдължи две години.

Останките изглежда са от известната свирепа нощна битка преди 90 години. Късно на 19 юли 1916 г. австралийските сили започват битката за Фромел. Това е първата австралийска операция на Западния фронт.

Над 5500 австралийци са убити, ранени, или безследно изчезнали във Фромел в рамките на 24 часа, заедно с повече от 1500 британки войници, поразени от немски картечници и артилерия.

Немските войски са ги погребали след това, казват австралийски изследователи.

Мястото, в близост до бойното поле, е покрито с течение на времето.

Телата на повече от 23 000 австралийски войници от Първата световна война никога не са били намерени, за да получат погребение, според Британската комисия за военни гробове.

Само едно тяло ще бъде препогребано днес, останалите 249 тела са в новoтo военно гробище на Фромел, където са положени в началото на 2010 г.

Само 96 от намерените войници са идентифицирани по име, всичките са австралийци.

109 от телата са на войници от Австралийската армия, но са погребани без име.

Три са телата на британците, останалите 42 са класифицирани като неизвестни.