Крепостта Баба Вида ще бъде включена в защитените обекти на ЮНЕСКО

Новините

17-07-2010, 11:38

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Крепостта Баба Вида има шанс да бъде включена в списъка със защитени обекти към ЮНЕСКО, каза днес във идин посланикът на ЮАР, предаде "Фокус".

Във Видин има много амбициозни проекти за икономическото развитие на региона, заявиха на пресконферинция четирима посланици - Шийла Камерър, посланик на Южна Африка, Темиртай Избастин, посланик на Казахстан, Михаил Укелба - посланик на Грузия и почетният консул на Република Уганда – инж. Ивайло Йотов, които днес посетиха Видин и се срещнаха с кмета Румен Видов.

Посланикът на Грузия, Михаил Укелба заяви, че за страната му е от изключително значение да се развиват стабилни отошения с България, тъй като се намираме в Черноморския регион.

"Много активно правим фериботни и ЖП линии по Черноморието. Интересно би било тези пътища да се развиват и към Дунав", допълни Укеба.

Грузинският посланик прояви и голям интерес към строителството на Дунав мост ІІ.

Посланик Шийла Камерър заяви, че ще се опита да направи всичко възможно в Южна Африка да чуят за Видин.

Веселин Гошев, председател на Европейското движение за пряка демокрация, който придружаваше посланиците, посочи, че правителствени и неправителствани структури и кметът на Видин работят по сериозен проект за превръщане на Видин в център за медицински и балнеоложки туризъм.

Посланиците на ЮАР, Казахстан и Грузия и почетният консул на Уганда изразиха увереност, че област Видин има потенциал за постигане на висок икономически растеж, заетост и устойчиво развитие.

Дипломатите са посетили средновековни замък "Баба Вида" и са били впечатлени от запазената историческа крепост.

Посланик Шийла Камерър заяви, че Баба Вида има големи шансове да бъде включена в списъка на защитени обекти на ЮНЕСКО.

Уникалните български паметници, включени в списъка на Световното културно насладство на ЮНЕСКО са Казанлъшката гробница, Ивановските скални църкви, Тракийската гробница край с. Свещари, Мадарския конник, Несебър, Рилския манастир и Боянската църква.