Аржентина прие еднополовите бракове с исторически вот

Новините

15-07-2010, 13:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Аржентина легализира еднополовите бракове днес,

ставайки първата държава от Латинска Америка, която предостави на гейовете и лесбийките абсолютно всички законови права, отговорности и защита, които бракът дава на хетеросексуалните двойки, предава АП.

След продължителен дебат, 33-ма депутати гласуваха "за", 27 "против" и 3-ма се въздържаха в Сената на Аржентина. Обсъжданията и гласуването приключиха в 4 часа тази сутрин.

Долната камара вече беше одобрила закона, президентът Кристина Фернандес също е силен поддръжник и гей браковете ще станат законни веднага, след като промяната се публикува в официалния бюлетин на страната.

Законът със сигурност ще доведе до вълна от еднополови бракове в Буенос Айрес, където хомосексуалните съюзи са много по-приети, отколкото на много други места в региона.

Одобрението дойде, въпреки съгласуваната антикампания на католическата църква и евангелистки групи, които събраха 60 000 души на протест пред Конгреса и призоваха родителите в църквите и училищата да работят срещу предложението.

Кардинал Хорхе Марио Бергоглио смята, че "всеки губи" от гей браковете, а "децата трябва да имат право да бъдат отгледани и обучени от един баща и една майка".

Девет гей двойки вече се омъжиха в Аржентина, след като съдиите се убедиха, че промените в Конституцията подкрепят правата за брак на еднополовите двойки, но някои от тези бракове по-късно днес бяха обявени за недействителни, защото законът не е в сила все още.

Разискванията по темата продължиха почти 16 часа, привържениците и противниците останаха пред сградата на Конгреса в Буенос Айрес през цялата нощ.

"Бракът между един мъж и една жена съществува от векове и е от съществено значение за запазване на вида", настоя сенатор Хуан Перес Алсина, който обикновено е верен поддръжник на президента, но изненсе страстна реч против гей браковете.

Но сенатор Норма Морандини, друг член от партията на президента, сравни дискриминацията на хомосексуалните аржентинци с потисничеството, наложено от диктаторите на Аржентина преди няколко десетилетия.

"Това, което определя нас е нашата човечност, а това, което работи срещу човечеството е непоносимостта", каза тя.

Брачни съюзи на еднополови двойки са легализирани в Уругвай, Буенос Айрес и някои щати в Мексико и Бразилия.
Конституционният съд на Колумбия предостави на еднополови двойки правото на наследство и даде на партньорите правото да използват здравните си осигуровки.

Аржентина днес става първата страна в Латинска Америка, която легализира еднополовите бракове в цялата страна и предоставя на гейовете и лесбийките, едни и същи права и отговорности, каквито имат хетеросексуалните партньори, включително наследяването на съпрузите и осиновяването на деца.

Защитници на равните права на двойките нарекоха приемането на закона "историческа стъпка за Аржентина" и част от тенденцията по целия свят.

"Историческото гласуване днес показва колко далеч католическата Аржентина е стигнала - от диктатура, към истински демократични ценности, както и докъде е стигнало движението за свободата на брак, след като дванадесет държави на четири континента сега признаха равенството на браковете", заяви Еван Уолфсън, който води лобито на САЩ за свободни бракове.

Той призова депутатите в САЩ да гласуват за "конституционни права на всички семейства тук, в Съединените щати. Америка трябва да води, а не да следва, когато става въпрос за равно отношение на всеки пред закона".

Президентът, която в момента е на държавно посещение в Китай, говори от там срещу кампанията на аржентинската Католическа църква и за острия тон на някои религиозни групи.

"Много е тревожно да се чуват думи, като "Война на Бог", или "Проект на дявола" - изрази, които напомнят времето на инквизицията", каза тя.

Някои опозиционни лидери я обвиниха в насърчаване на инициативата, с цел печелене на гласове на президентските избори през следващата година.

Гласуването дойде, след призива на сенатор Даниел Филмус, депутатите да покажат на света колко е узряла Аржентина.

"Обществото е пораснало. Ние не сме същите, които бяхме преди", каза той.