Обама подкрепи Махмуд Абас, той пък зове за война

Новините

10-07-2010, 12:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора


Американският президент Барак Обама е подкрепил усилията на палестинския лидер Махмуд Абас за постигането на мир.

Това е станало в телефонен разговор между двамата, в който те са обсъдили напредъка в индиректните мирни преговори между Израел и Палестина. Те се водят чрез посредничеството на САЩ. Обама е обещал скоро да изпрати отново е региона своя пратеник за Близкия изток, съобщават световните информационни агенции..

Преди няколко дни американският президен прие в Белия дом израелския премиер Бенямин Нетаняху. Основната тема в разговорите им бе мирният процес, като Обама е призовал двете страни в конфликта да започнат възможно най-скоро преки преговори.
Тогава обаче Махмуд Аббас заяви, че засега трябва да продължат непреките преговори.
Вчера пък той заяви, че арабските лидери от Палестинската автономия са готови да водят война с Израел, ако останалата част от арабския свят ги подкрепи.

"Ако искате война и ако всички воювате срещу Израел, ние ще подкрепим това решение. Но палестинците няма да воюват сами - ние просто нямаме възможност да направим това. Арабските градове в Юдея и Самария бяха напълно рарушени в резултат на израелските операции за борба с тероризма. Не искаме насилието и окупацията да продължават безкрайно", заяви Аббас.