Гласуват актуализацията на бюджета

Архив Варна

08-07-2010, 06:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Парламентът ще гласува днес на второ четене актуализацията на Бюджет 2010 г.

Над 40 са промените, които са постъпили между първо и второ четене, като една от най-съществените е за намаляване на парите на общините със 100 млн. лева, а не със 138 млн. лева. Още 26 млн. лева са намерени между двете гласувания за лекарства.

При първото четене на актуализацията опозицията от БСП и ДПС гласува против. Според направените официални изявления от съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС партията му няма да подкрепи днес актуализацията на бюджета, тъй като управляващите не са се съобразили с предложенията на сините.

„СДС отказва да подкрепи липсата на разумни промени в актуализацията на бюджета и ще гласува против мерките, които ще доведат до задълбочаване на кризата", каза Димитров.

Независимите депутати вероятно също ще повторят отрицателния си вот от първо четене.

Независимият депутат от РЗС Емил Василев е заявил пред Дарик, че досегашният бюджет беше бюджет на малката постна пица, може би гарнирана с малка топла биричка, след актуализацията ще имаме бюджет на сухия хляб и на голата вода.

Миналата година второто четене на закона за държавния бюджет продължи до ранните часове на следващия ден. Дебатите по актуализацията на първото гласуване обаче бяха вяли.

Заложеният в новия вариант на бюджета дефицит е от 3,8 % по европейската методология и 4,8 % на консолидирана основа.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков обеща, че следващата година „ще стигнем някъде до дефицит от 2,7 - 2,8 процента".
Дянков бе категоричен, че макрорамката за 2011 г. също е готова, но ще бъде коментирана след актуализацията на Бюджет 2010.