В Зимбабве буквално перат мръсни долари със сапун и вода

Новините

06-07-2010, 15:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Цикълът на пералната машина отнема около 45 минути и Джордж Вашингтон излиза много по-чист в Зимбабве, където буквално перат мръсни пари, предава АП.

Американските банкноти преминават през много ръце, докато не стигнат тук, в Африка, където често ги съхраняват в бельо и обувки, особено в престъпните гета.

Някои са станали прекалено миришещи, така че на зимбабвийците се налага да перат еднодоларовите банкнити в пералня и да ги простират с щипки за пране до чаршафите и дрехите си.

Това е най-доброто решение в страна, в която щатският долар отдавна е предпочитаната валута и където животът на банкнота от един долар далеч надхвърля продължителността, която Федералният резерв на САЩ е предвидила.

Коалиционното правителство на Зимбабве официално обяви американския долар за законно платежно средство миналата година, за да се пребори с инфлацията на местния зимбабвийски долар, който държи световния рекорд за обезценяване с милиарди проценти, в резултат на разпадащата се икономика на страната.

Федералният резерв на САЩ унищожава около 7000 тона износени банкноти всяка година. Според представители на резерва средната продължителност на циркулация на еднодоларова банкнота в САЩ е около 20 месеца - далеч от африканския живот на долара, където той е дълъг много години.

Банкнотите, с голям номинал, които влизат през банките и официалния търговски внос и износ, са по-малко замърсени, но сред бедните в Африка, банкноти от 1, 2, 5 и 10 долара са най-търсени.

Мръсни еднодоларови банкноти могат да останат в обращение на селските пазари, автобусни паркове и бирени заведения за неограничено време, или поне докато не се разпаднат окончателно.

Все пак, банките и повечето фирми в Зимбабве не приемат разкъсани, залепени с тиксо, обгорени, изключително замърсени, или повредени по друг начин американски долари.

В Зимбабве казват, че банкнотите се перат най-добре с нежно измиване на ръка в топла вода. Но в обществена пералня и химическо чистене в източната част на

Хараре, опитът показва, че и машината за пране не нанася вреда на хартията на доларите.

Местните хора казват, че химическо чистене не се препоръчва, защото изсветлява цвета на ценните банкноти.

Складодържателката Джаки Дубе все още не е послушала съвета на приятели да започне да пере често влажните и вонящи долари, които получава от продажбите на облекла и евтини китайски стоки за бита, които продава в Хараре.

"Отнема време", казва тя, но отбелязва, че миризливите долари са проблем.

"Аз се отървавам от най-лошите от банкнотите веднага, когато мога да ги върна, като ресто", каза тя пред репортери на АП.