Евростат: България - евтини храни, най-нисък жизнен стандарт в ЕС

Архив Варна

28-06-2010, 12:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България заема челното място в Европейския съюз с най-ниски цени на тютюневите изделия, месото, хляба и зърнените храни, сочат данните на Евростат за цените на храните в отделните страни от ЕС в края на миналата година.

Според Евростат цената на българските цигари е едва 46% от средната за ЕС, а на хлебните изделия - 52% от средната за ЕС. Това са и най-ниските ценови равнища за тези две категории стоки в рамките на целия съюз. За сравнение най-скъпи са цигарите в Ирландия - повече от 2 пъти над средното за ЕС, а най-скъпи са хлебните изделия в Дания - 146% от средното за ЕС.

В България се продава и най-евтиното месо, като цената му е 59% от средната за ЕС.

Държим и почетно място сред първите в класацията на най-евтиния алкохол - 77% от средната за ЕС, като тук отстъпваме само на Румъния. Ниските цени на алкохола и цигарите са добре известни на повечето туристи от Западна Европа, които избират България като предпочитана дестинация за т.нар. алкохолен туризъм.

Традиционно сме и на първите места в ЕС по най-ниски цени на храните и напитките. През м.г. страната ни отстъпва само на Полша и Румъния в това отношение.

Потребителската инфлация в България се забави силно през 2009-а г. ,сочи Евростат, а за тази година прогнозите за инфлацията са, че ще се движи между 2 и 3%.

Ниските цени обаче реално се компенсират от ниските заплати и ниската покупателна способност.

По показателите за жизнен стандарт България се нарежда на последно място в ЕС. Българите са разполагали едва с 41% от средния доход на гражданите в ЕС за м.г.