Полицията арестува повече от 600 демонстранти в Торонто

Новините

28-06-2010, 11:50

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Полицията претърси университетска сграда и арестува стотици протестиращи в неделя, в опит да потуши по-нататъшно насилие в близост до глобалната икономическа среща на Г-20, ден след като облечени в черно младежи буйстваха през града, чупейки прозорци и опожарявайки полицейски коли, предава АП.

Насилието шокира Канада, където граждански размирици са рядко явление. От полицията в Торонто заявиха в неделя, че никога досега не са използвали сълзотворен газ, преди сблъсъците в събота с активисти срещу глобализацията.

Полицията съобщи, че са арестували повече от 600 демонстранти, на повечето от които са сложени пластмасови белезници и отведени във временен център, конструиран за срещата на върха.

Полицията прие по-агресивна стратегия в неделя, като започна да арестува хора от тълпата, докато предишния ден органите на реда само наблюдаваха протестиращите отстрани, докато те разбиваха витрини и коли.

Никакви сериозни нараняванията не са докладвани сред полицаите, протестиращите и минувачите, каза Тони Вела от полицията в Торонто в неделя.

Хиляди полицаи сформираха кордони, за да предотвратят радикален развой на демонстрациите против глобализацията. Властите поставиха дори ограда от стомана и бетон, около сградата, където се провежда срещата, за да гарантират сигурността на представителите на Г-20.

Около 19 000 служители на реда от цяла Канада осигуряват охрана. Разходите по сигурността за представителите на страните от Г-20 в Торонто и за срещата на върха на групата на осемте, която приключи в събота в Хънтсвил на 225 км. от Торонто, се оценяват на повече от 900 млн. долара.

Министър-председателят на Канада - Стивън Харпър, осъди действията на "няколко бандити" и каза, че разходите за охраната в никакъв случай не са оправдани. "Мисля, че трябва да се обясни защо имаме толкова много разходи по сигурността, около тези срещи на високо равнище", каза той.

Вандализмът започна само на пресечка от мястото, където Барак Обама и други световни лидери бяха на среща.

В неделя демонстрантите се събраха в парк, близо до ареста, на 4 км източно от мястото, където лидерите заседаваха.

Цивилни полицаи изскочиха от немаркиран микробус и прибраха в превозното средство един от демонстрантите. Протестът беше разбит бързо от полицията, която използва устройство, което създава облак от дим и в резултат протестиращите по улиците се разпръснаха. Вела каза, че не са използвали сълзотворен газ.

20-годишният американец Брайди Уирок от Кливланд, щата Охайо, каза, че е арестуван за обществена вреда - за сядане на улицата във финансовата област. Уирок е бил задържан за близо 19 часа, преди да бъде освободен. Той каза, че не е имало достатъчно тоалетни, но полицията е третирала повечето хора с уважение.

"Те ни поставиха в клетки, блокирани от трите страни", разказва Уирок -  "Беше студено и мръсно".
Група, срещу бедността, наречена "Глобален Призив за действие срещу бедността" (ГПДСБ) разкритикува протестиращите, който са извършили насилие.

"Група пъпчиви тийнейджъри потрошават магазини и изгарят автомобили - това няма да помогне на никохо", каза Райеш Латчман, представител на ГПДСБ - Южна Африка. "Тези хулигани разсейват обществото от истинските проблеми".

И при предишни световни срещи на върха протести са прерасвали в насилие.
През 1999 г. 50 000 протестиращи бяха причина за преждевременно приключване на срещата на Световната търговска организация в Сиатъл. Тогава полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпата. Тогава имаше около 600 ареста, а материалните щети бяха оценени на 3 милиона долара.
Един мъж почина след сблъсъци с полицията на срещата на Г-20, проведена в Лондон през април 2009 година.