Божидар Данев: Тревожни са дефицитите, фискалният резерв, малкият БВП

Архив Варна

28-06-2010, 11:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“България влиза в капана на дефицитите – виждаме, че валутният резерв намалява, търговският ни баланс също е дефицитен, няма покритие, а и нямаме и трансфери от нашите емигранти".

Това каза Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, по време на кръгла маса на тема „Икономическата криза – законодателството в подкрепа на бизнеса”.

България е единствената страна, която продължава да има спад във БВП след Латвия и  няма никаква връзка между ръста на износа, каза Данев, визирайки ползването на износа като форма за усвояване на някои държавни средства. По думите му остава тревожно състоянието на фискалния резерв. Той посочи, че дефицитът по валутната сметка в следващите години ще расте. „Високата цена на кризата е натрупана в последните 12 години”, посочи Данев.

Нездравият ръст в строителството, финансовото посредничество, както и навлизането на невероятно количество спекулативен капитал в България в размер на 17 млрд. евро, са причините според Данев за деформирането на българската икономика. През 1997 г. приходите в БВП от туризъм и селско стопанство са в размер на 26%, докато за 2009 г. - само 6 %, каза Данев.