Нямало фалшификати на разтурения аукцион

Новините

25-06-2010, 11:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Картините на аукциона в грандхотел "София", организиран от Игор Марковски, който  бе разтурен от полиция, са оригинални, сочат анализите и експертизите.

Фалшификати не е имало, каза министърът на културата Вежди Рашидов. Той  отказа да се ангажира с твърдения има или не крадена картина и прехвърли въпросите към МВР.

На 27 май т.г. полицията разтури аукцион на картини, организиран в сградата на столичния грандхотел "София". Организаторите Димитър Фицов и Игор Марковски бяха  задържани за 24 часа при акцията, а съмненията бяха, че аукционът бил нелегален, както и че там са се предлагали за продажба крадени произведения на изкуството.

МВР обича да снима филми, каза преди дни Рашидов.  Според него не е било необходимо да се вдига "такъв шум" с операцията, която е донесла лоши дивиденти на МВР. Според Рашидов проверката, която Министерството на културата прави преди самия търг, не може да установи дали една картина е крадена, или не. "Ние можем единствено да дадем разрешително за осъществяването на аукциона и да удостоверим истинността на картините като оригинали", заяви той.

Цветан Цветанов съобщи преди седмица, че е установена една крадена картина на търга - платно, рисувано от български художник, живеещ в чужбина, през 1965 г.
Криминалистите са установили, че картината е била открадната през 2008 г. Рашидов обаче не се ангажира да потвърди факта.