Принцът на Монако зарязва ергенския живот

Архив Варна

23-06-2010, 14:13

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Принцът на Монако Албер, се сгоди за бившата южноафриканска олимпийска плувкиня Шарлийн Уитсток, съобщи Кралският дворец днес, предаде АП.

Дворецът разпространи изявление, в което обяви, че "негова светлост", който е на 52 г., се е сгодил за 32-годишната Уитсток, наскоро се премести в Средиземноморското княжество.

Дворецът не даде информация за планирана дата за сватба, но изявлението слага край на месеците спекулации, около трайното им обвързване.

Това ще бъде първият брак на принц на Монако от 1956 г. насам, когато холивудската актриса Грейс Кели се омъжи за бащата на Албер, принц Рение III, на огромна суетна сватба.

Принцеса Грейс загина в автомобилна катастрофа през 1982 г и опечали нацията задълго.

Летиция Пиера, говорител на двореца, каза че Албер и Уитсток се запознават през 2000 г., когато тя е на посещение в Монако за състезание по плуване.
От 2006 г. тя живее в княжеството.

На въпрос на пресата, дали Уитсток е вече бременна, Пиера заяви: "Честно казано, аз не мисля така". Тя добави, че не е посветена в тези интимни въпроси, но ако е двойката очаква дете, вероятно щеше да има официално съобщение.

Говорителката каза, че според протокола, кралските двойки трябва да изчакат най-малко шест месеца, между обявяването на годежа и сключването на брак.

"Изминаха 30 години, откакто Грейс почина, 30 години хората са в очакване на първата си дама, своята принцеса, една приказна мечта за великолепна красавица. И voila!", каза Colombe Pringle, изпълнителен редактор на френското списание "Point de Vue" което често се занимава с личния живот на Албер.

Pringle каза, че не е чула слухове за бременност на Уитсток, но добави: "Очевидно е, че ще има още един наследник".

Албер се възкачи на трона през юли 2005 г., след смъртта на баща си, който е првърна изоставащото средиземноморско пристанище в данъчен рай за богатите и блестящ финансов център.

През същата година Албер призна, че е баща на момче на име Александър от извънбрачна връзка с бивша стюардеса.

На следващата година той призна и за друго свое дете, момиче на има Джасмин Грейс Грималди, която вече е тийнейджър. Момичето е с американско гражданство и живее с майка си в Калифорния.

Нито едно от двете деца обаче, не може да наследи трона, защото те са родени извънбрачно.

Докато царуването на баща му беше белязано с брака с принцеса Грейс, Албер е известен като дългогодишен ерген. Това принуди парламентът да промени конституцията през 2002 г., за да може тронът да бъде наследен от едно от децата на сестрите му, в случай, че той няма законни деца.

Според Pringle напредването на възрастта и дългото време от смъртта на майка му правят момента подходящ да принцът да сложи край на ергенския живот.
"Той е над 50-годишен. Време е, каза тя".

Тя разказа, че през годините Уитсток се е подготвяла за трона "Тя е научила много, постарала се е да да пасва на новата си работа, има много години на труд зад гърба си, за да пасне на този пост. Тя наистина иска да стане принцеса".