24 часа: На етикета ще пише какво ядем

Архив Варна

23-06-2010, 00:49

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В края на лятото потребителите ще знаят какво ядат,

обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Той провери в столичен хипермаркет прилагането на влязлото на 18 юни изискване храните с растителни мазнини да не се обозначават като млечни, нито пък на тях да пише сирене или мляко, разказва днес "24 часа". За целта производителите трябваше да сменят етикетите, а в магазините продуктите от палмово масло да са отделени. Според наредбата в киселото мляко може да има до 20% сухо мляко, в саламуреното сирене до 30 на сто и 25% в кашкавала.

Подобно на тези изисквания през следващия месец ще бъде приета и наредба за месото. С нея ще се регламентира влагането на добавки, соя, кожички и др. Производителите ще имат месец, за да сменят етикетите. Така в края на август ще е ясно дали ядем месо, мляко, сирене, кашкавал или нещо, подобно на тях.

При проверката освен масло, сирене и кисели млека Найденов взе за лабораторно изследване и пилешко месо. В количката си той сложи и кренвирши на "промоционална" цена - малко над 1,70 лв. за 500 грама. Резултатите ще са готови до края на седмицата.

Найденов напомни, че наскоро е регламентирано инжектирането на вода в месото. Тази практика била най-честа при пилешкото. Случва се, слагайки на скара пилешка пържола, половината да се изпари, даде пример Найденов.

В инспектирания от Найденов магазин продуктите от растителна мазнина бяха сложени на рафт, обозначен с жълта лента. Вместо масло продуктите от тях вече се казват "крем за мазане", а крем сиренето - "маслен специалитет".