Затвориха нелегална виртуална библиотека

Архив Варна

22-06-2010, 16:38

Снимка:

СНИМКА:ПРЕСЦЕНТЪР МВР

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С успешната операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в интернет пространството чрез сайта “chitanka.info”, се тпохвалиха спецполицаите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на асоциация “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода на разследването е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.
На покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра на нелегалната библиотека, на който е поддържан интернет сайтът. Той бил скрит между антени на покрива на обществена сграда на бул. „Цариградско шосе". За да избегнат проверките обаче създателите на сайта го местили всеки месец на различни места в София. Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници  и др. По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на стратегията на МВР и плана за действие, приет от “Съвета за защита на  интелектуалната собственост” към Министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство. Само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе, припомнят от МВР. Тогава бе задържан  26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.