Първанов ще връчи почетен знак на Евгений Примаков

Архив Варна

20-06-2010, 12:49

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Президентът Георги Първанов ще връчи в понеделник Почетния знак на държавния глава на председателя на Търговско-промишлената палата на Русия акад. Евгений Примаков, съобщиха от президентския прессекретариат, предаде mediapool.

След това Първанов ще участва в представянето на книгата на Евгений Примаков "Светът без Русия?".

Примаков ще получи наградата "Орфей" на Международната академия "Орфей" и ще изнесе лекция на тема "Русия в съвременния свят".

Политическата биография на 78-годишния Примаков е изпълнена с високи постове в СССР, а през 90-те години - и в Руската федерация.

След дългогодишно членство в ръководството на КПСС и ангажименти в структурите на КГБ, през 1991 г. Примаков става ръководител на Първо главно управление на КГБ (външно разузнаване), а месец по-късно е назначен за ръководител на Централното управление на външното разузнаване на СССР.

Пет години - до януари 1996 г., Примаков оглавява Службата за външно разузнаване на Русия. През 1996 г. става министър на външните работи и е един от авторите на завоя на Русия от линията на сближаване със Запада към линията на така наречената "многовекторност" във външната политика.

Около година и половина Примаков е премиер на Русия (1998 г.), като заема твърд антинатовски курс по отношение на събитията в бивша Югославия и по-специално Сърбия.

Близо десет години (от 2001 г.) Примаков оглавява руската търговско промишлена палата и не за пръв път гостува в България по покана на леви и организации за приятелство с Русия.

В съобщението от прессекретарията на държавния глава се казва още, че Георги Първанов ще се срещне в понеделник и с министър-председателя на провинция Райнланд-Пфалц Курт Бек.