Парфюм на Calvin Klein привлича диви котки

Архив Варна

11-06-2010, 12:08

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Биолози, които миришат хубаво, но само в името на науката, търсят ягуари в Гватемалската джунгла.

Оказа се, че ароматът на Calvin Klein – Obsession за мъже привлича дивите котки, предава Reuters.

Биолозите Рони Гарсия и Хосе Морейра от Програмата за запазване на дивите ягуари разказват, че използват скрити камери, за да наблюдават дивите котки в естествената им среда в гватемалския биорезерват Мая.

Те разчитат и на аромата Obsession for Men, който е известен с комплексните си съставки и очевидно се харесва на ягуарите.„Използването на парфюма беше много ефективно. С него привлякохме ягуарите да застанат пред камерите и успяваме по неинвазивен метод да проследим популацията им”.

Откритието, че Obsession for Men е като магнит за котките, е резултат от изследване на зоологическата градина WCS в Бронкс, Ню Йорк.
WCS са търсили начин да накарат леопардите да застанат пред камерите и след няколко години опити с различни аромати са открили, че именно този парфюм върши работа.

Те са опитали още 23 аромата на други луксозни марки. На второ място по привлекателност за дивите котки е  L'Air du Temps на Nina Ricci.

Според Гарсия и Морейра този метод за изследване на дивите животни е безценен, защото чрез него дивият свят остава незасегнат.

Парфюмът на Calvin Klein скоро ще се използва от биолозите във Венецуела, Никарагуа, Боливия, Перу и Еквадор.